Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Wszystko o odmie i korkach
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika
Autor Wiadomość
Demon126p (Loża Szyderców)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 13
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Sro 20 Gru, 06 16:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Na tym forum jest dużo pseudo znawców Razz
Olej ma bardzo dużą temperature zapłonu.Ja raz zapaliłem na warsztatach jak hartowałem mieczyk.Temperatura mieczyka wynosiła jakieś 500-600 oC.

PostWysłany: Sro 20 Gru, 06 19:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jaki mieczyk? hem?
jakies sredniowiecze czy moze cos z celtow i rzymu?

Użytkownik zbanowany

PostWysłany: Sro 20 Gru, 06 20:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nordycki typu sax.Leży jeszcze u mnie.Kiedyś sie bawiłem w takie coś jak drużyna wikingów.
Sory za OT Very Happy

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 5
Ostrzeżeń: 5

PostWysłany: Sro 20 Gru, 06 21:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Very Happy Demon dajesz foto!!!!
Ciesze się że bawiłeś się w wikingów a nie np. w indian jak co po nie którzy. Trzeba przybliżać ludziom, że istniało coś przed podłą zarazą zwaną chrześcijaństwem

Sorry za OT Razz

Użytkownik zbanowany

PostWysłany: Sro 20 Gru, 06 21:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jacq załóż temacik w hyde parku to pogadamy sobie i porobie foto Very Happy

PostWysłany: Nie 06 Lip, 08 19:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeśli wszystko o odmie to wszystko:

Odma ma na celu wyrównanie ciśnień w skrzyni korbowej z ciśnieniem zewnętrznym, ponieważ jak wiadomo dwa tłoczki w maluszku przesuwają sie równolegle i co każdy obrót następuje zassanie i wypuszczenie powietrza. Jak wiadomo, pod korkiem znajduje sie zaworek na sprężynce, który podnosi się kiedy powietrze wylatuje ze skrzyni korbowej. podczas zasysania powietrza zaworek nieco przeszkadza przy powrocie powietrza co ma na celu utrzymanie lekkiego podciśnienia w skrzyni korbowej i zapobieganie wyciekom oleju co jednak chyba sie nie sprawdza. Co do opowieści o zaworku to na 100% pewny nie jestem, ale tak to zapamiętałem.

Tłumik płomieni już został omówiony - ma zapobiec zapłonowi par oleju.

Wiadomo, że bardzo często leje sie olej spod wężyka odmy i polecam użycie opasek zaciskowych za złotówkę, a przynajmniej silnik czysty.

W książce znalazłem dość kontrowersyjną informację, że wylatujące powietrze z odmy niejako wpycha powietrze do cylindrów ponieważ 2 tłoki przesuwając się w dół wpychają powietrze tylko do jednego cylindra co powoduje nadciśnienie w dolocie <--- to są dane książkowe za które dostałem ochrzan na innym forum... Na logikę sie zgadza, ale z tego wynika że mamy mini turbo.
Powrót do góry
Numen (Łódź)

Member
Member
Pochwał: 1

1992 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pon 29 Wrz, 08 15:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
jak wiadomo dwa tłoczki w maluszku przesuwają sie równolegle i co każdy obrót następuje zassanie i wypuszczenie powietrza.

A w DFie są cztery, machają po dwa naprzemian i dalej jest odma. Ma sens to co piszesz, ale tak czy owak inne silniki tez potrzebują takiego odpowietrzenia. No 2 suwom to raczej dynda hhehe
wilu105

PostWysłany: Czw 09 Lut, 12 21:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Panowie nie mam pojęcia nad czym debatujecie. Odma misi być i w odmie powinien być taki druciany pędzelek. W skrzyni korbowej wytwarzają się gazy z rozgrzanego oleju i przedmuchów pierścieni i prowadnic zaworowych. ( i nie chodzi o zużyty silnik) Jeżeli zatkacie odmę to wypchnie wam jakieś uszczelnienie ( zimering lub uszczelkę). A jeżeli nie będzie tego pędzelka to wtedy opary nie skraplają na nim oleju i dostaje się on do filtra powietrza. Można odpiąć odmę od filtra i zamontować na tym gumowym wężu filtr powietrzny tuningowy z motoroweru. A tamtą dziurę w pokrywie filtra powietrza wtedy zatkać.

Nie baw się więcej w górnika, patrz na daty ostatnich postów //arek
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński