| Autor |
Wiadomość |
Magic (Zelów/Bełchatów)
 Pochwał: 1
|
Wysłany: Pią 03 Lut, 12 0:20 Temat postu: Wibracje na wolnych obrotach. |
|
|
| Witam Panowie. Mam mały problem z moim urwisem. Jako iż stary silnik nadawał się już do remontu (wykutane panewki) to w międzyczasie poskładałem silnik na wale od bisa. Do tego nowe panewki, pierścienie i uszczelki czyli tak jak powinno być. Założyłem mu jeszcze lżejszy zamach (3,5kg) który był moim zdaniem źle wyważony ale stwierdziłem że auto potrzebne to wsadzę serię lecz problem nie ustąpił a budą na wolnych dalej rzuca tzn są to takie wibracje dość duże bo jak się siedzi w środku to wszystko drży i podskakuje. Powyżej 1,5 tyś obrotów wszystko ustaje i nic się nie dzieje. Czy przyczyną może być to że wał od bisa potrzebuje swoje koło zamachowe które jest w wyważone razem z wałem? Może ktoś już wkładał taki wał i miał podobne problemy? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Pochwał: 8
|
Wysłany: Pią 03 Lut, 12 11:39 Temat postu: |
|
|
U mnie taki problem ustąpił po wymianie sprężyny zawieszenia silnika. Założyłem nową - i to właśnie ta nowa była urewsko twarda, i mało mi auta nie rozwaliło na wolnych, zmieniłem na używkę i problem zniknął.
Pamiętaj że tłoki od bisa są większe a co idzie za tym, wał jest inaczej wyważony.
A co do koła to jeżeli było by wyważane z wałem, to żeby był jakiś sens takiej operacji, musieli byśmy montować koło na jakieś znaki względem wału (wątpie żeby ktoś tak robił) _________________ MAŁY, ALE WARIAT |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
malczan22 (Przemyśl)

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lucas621p

|
Wysłany: Pią 03 Lut, 12 19:28 Temat postu: |
|
|
| sprawdź zawiedzenie silnika bo wał od bisa jest lepiej wyważony niż od 650 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Magic (Zelów/Bełchatów)
|
Wysłany: Pią 03 Lut, 12 23:35 Temat postu: |
|
|
piotrekwielki może i to być wina sprężyny bo mam już na wykończeniu zawieszenie silnika włącznie z gumami. Ale przed zmianą motoru nie było tego. Czytając na stronie bis-a przeczytałem właśnie że przy ściąganiu wału trzeba pierw zaznaczyć sobie w którym miejscu jest przykręcony zamach i dopiero później ściągać. info znalazłem na stronce http://stachmax.republika.pl/porady/kolo_zamachowe.html
malczan22 komin siedzi dobrze. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomek84 (Łódź,Aleksandrów Ł.)

Pochwał: 7
1997 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Pią 03 Lut, 12 23:41 Temat postu: |
|
|
ale w wale bisa jest chyba kołek centrujący o ile się nie mylę
poza tym wal z bisa nie jest żadną super przeróbką _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Magic (Zelów/Bełchatów)
|
Wysłany: Sob 04 Lut, 12 0:00 Temat postu: |
|
|
| Tomek84 żadnego kołka nie ma tzn nie znalazłem u siebie. Na chwilę obecną wytargałem od sąsiada za 100zł silnik od FL-a który już siedzi w budzie. Czyli oprócz sprężyny i gum w belce nic więcej nie będzie przyczyną? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
arek (Łódź)

Pochwał: 20
1989 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Sob 04 Lut, 12 8:42 Temat postu: |
|
|
Tomek84 w kole zamachowym jest kołek _________________
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pro100wnik

|
Wysłany: Nie 05 Lut, 12 0:16 Temat postu: |
|
|
mi jak łożyska poszły w altelnatorze to były też lekkie wibracje i dosyć nie estetyczny hałas, jak się nie raz blokował altek to rozrusznik nie miał siły zakręcić  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Pochwał: 6
1988 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Wto 07 Lut, 12 0:08 Temat postu: |
|
|
| piotrekwielki napisał: | | A co do koła to jeżeli było by wyważane z wałem, to żeby był jakiś sens takiej operacji, musieli byśmy montować koło na jakieś znaki względem wału (wątpie żeby ktoś tak robił) |
W 650 nikt tak nie robi. W BISie czy CC700 trzeba. Ostatnio tutaj nawet dyskutowaliśmy na ten temat gdzieś. _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|