Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Wibracje na wolnych obrotach.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika
Autor Wiadomość
Magic (Zelów/Bełchatów)

Pochwał: 1

PostWysłany: Pią 03 Lut, 12 0:20    Temat postu: Wibracje na wolnych obrotach. Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam Panowie. Mam mały problem z moim urwisem. Jako iż stary silnik nadawał się już do remontu (wykutane panewki) to w międzyczasie poskładałem silnik na wale od bisa. Do tego nowe panewki, pierścienie i uszczelki czyli tak jak powinno być. Założyłem mu jeszcze lżejszy zamach (3,5kg) który był moim zdaniem źle wyważony ale stwierdziłem że auto potrzebne to wsadzę serię lecz problem nie ustąpił a budą na wolnych dalej rzuca tzn są to takie wibracje dość duże bo jak się siedzi w środku to wszystko drży i podskakuje. Powyżej 1,5 tyś obrotów wszystko ustaje i nic się nie dzieje. Czy przyczyną może być to że wał od bisa potrzebuje swoje koło zamachowe które jest w wyważone razem z wałem? Może ktoś już wkładał taki wał i miał podobne problemy?
Powrót do góry
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Pią 03 Lut, 12 11:39    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

U mnie taki problem ustąpił po wymianie sprężyny zawieszenia silnika. Założyłem nową - i to właśnie ta nowa była urewsko twarda, i mało mi auta nie rozwaliło na wolnych, zmieniłem na używkę i problem zniknął.
Pamiętaj że tłoki od bisa są większe a co idzie za tym, wał jest inaczej wyważony.
A co do koła to jeżeli było by wyważane z wałem, to żeby był jakiś sens takiej operacji, musieli byśmy montować koło na jakieś znaki względem wału (wątpie żeby ktoś tak robił)

PostWysłany: Pią 03 Lut, 12 12:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A obejmy tłumika masz dobre ??? Ja miałem takie wibracje jak pękła mi jedna z obejm
Lucas621p

PostWysłany: Pią 03 Lut, 12 19:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

sprawdź zawiedzenie silnika bo wał od bisa jest lepiej wyważony niż od 650
Powrót do góry
Magic (Zelów/Bełchatów)

PostWysłany: Pią 03 Lut, 12 23:35    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

piotrekwielki może i to być wina sprężyny bo mam już na wykończeniu zawieszenie silnika włącznie z gumami. Ale przed zmianą motoru nie było tego. Czytając na stronie bis-a przeczytałem właśnie że przy ściąganiu wału trzeba pierw zaznaczyć sobie w którym miejscu jest przykręcony zamach i dopiero później ściągać. info znalazłem na stronce http://stachmax.republika.pl/porady/kolo_zamachowe.html
malczan22 komin siedzi dobrze.
Powrót do góry
Tomek84 (Łódź,Aleksandrów Ł.)

Member
Member
Organizator Manu'12
Pochwał: 7

1997 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pią 03 Lut, 12 23:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ale w wale bisa jest chyba kołek centrujący o ile się nie mylę
poza tym wal z bisa nie jest żadną super przeróbką

PostWysłany: Sob 04 Lut, 12 0:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tomek84 żadnego kołka nie ma tzn nie znalazłem u siebie. Na chwilę obecną wytargałem od sąsiada za 100zł silnik od FL-a który już siedzi w budzie. Czyli oprócz sprężyny i gum w belce nic więcej nie będzie przyczyną?
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 04 Lut, 12 8:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tomek84 w kole zamachowym jest kołek

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
Pro100wnik

PostWysłany: Nie 05 Lut, 12 0:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mi jak łożyska poszły w altelnatorze to były też lekkie wibracje i dosyć nie estetyczny hałas, jak się nie raz blokował altek to rozrusznik nie miał siły zakręcić Cool
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 0:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

piotrekwielki napisał:
A co do koła to jeżeli było by wyważane z wałem, to żeby był jakiś sens takiej operacji, musieli byśmy montować koło na jakieś znaki względem wału (wątpie żeby ktoś tak robił)

W 650 nikt tak nie robi. W BISie czy CC700 trzeba. Ostatnio tutaj nawet dyskutowaliśmy na ten temat gdzieś.
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński