Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Skrzynia Maluchowska w swapie czy cc??
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> SWAP Center
Autor Wiadomość
Cybul (Wrocław)

Pochwał: 1

PostWysłany: Nie 14 Paź, 07 12:55    Temat postu: Skrzynia Maluchowska w swapie czy cc?? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A teraz pytanie..
Co leci najczęściej w maluchowskiej skrzyni??
Jezeli zastosowac tripody to powinno wytrzymywac 1,2 czy nie??
Chodzi mi tutaj tez o bebechy... np choinka.... wiaodmo ze z taka moca Chce sie przeganiac dresow spod swiatel;] wiec....
Czy lepiej zainwestowac w skrzynie cc700...
Ale znowu zeby byly mniejsze koszta to zostawia sie poloski od malacza... I znowu przydaloby sie tripody zakupic...
Czy lepiej zamiast tych 185zl zostawic juz polosie z cc....?
Wiem ze trzeba bawić sie z piastami...
Ale znowu pojawia sie pytanie, czy choinka w cc jest lepszej jakosci, wytrzymalsza??
Ze skrzynia od skody jest za duzo rzezbienia wiec to narazie odpada....
Ile skrzynia maluchowska srednio wytrzymuje??
Prosze o wypowiedzi glownie osob ktore maja swapy i wiedza co z czym sie je....
z gory dzieki;]
Wiem ze troche zamieszałem , ale za bardzo nie mam czasu na dokladne rozpisanie;]
Powrót do góry
Mandolina (Opole)

Pochwał: 16

PostWysłany: Nie 14 Paź, 07 14:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Szwagierczak jeździł na maluchowskiej skrzyni i nic się nie działo.
http://www.terytorium126p.pl/forum/post34853.html#34853
Powrót do góry
Demon126p (Loża Szyderców)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 13
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Nie 14 Paź, 07 14:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Słuchaj Porthos maił swapa z silnikiem z Fiata 127 mkII 1050ccm 75KM
Nic mu sie nie działo ze skzynią.Zreszta możesz go zapytac.
Najlepiej wziąc maluchowską rozebrac wymienic wszystko na noą fabryke zalac hipolem lub czyms lepszym i bedzie grało Smile Wink

Pochwał: 2

PostWysłany: Nie 27 Lip, 08 1:25    Temat postu: dokładnie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jedyna rzeczą jaka sie może posypac to zabieraki albo tak jak kumplowi ukrecil półoske na zakrecie :p ale zrobisz to na przegubach i smiga jak niewiem .tylko pilnuj olej w skrzyni i ma smigać Laughing

Pochwał: 5
Ostrzeżeń: 2

PostWysłany: Nie 27 Lip, 08 10:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

w fast foodach pracujesz ze tyle kotletow odgrzewasz? Rolling Eyes

PostWysłany: Sro 23 Lis, 11 15:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Chciałbym odświeżyć temat i dowiedzieć się dokładnie jak to jest z tą skrzynia biegów z malca w 1.2 mpi ponieważ rapidowską z tego co słyszałem ciężko dostać, czy są jeszcze jakieś inne skrzynie łatwo dostępne, które można zamontować pod ten silnik? a jeśli nie to czy można jakoś wzmocnić skrzynie od 126p? (za miesiąc planuje kupić malana i praktycznie od razu zabierać się do roboty, chciałbym mieć już jakieś rozeznanie żeby miało to wszystko ręce i nogi) Wink
Powrót do góry
Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Member
Member
Pochwał: 22

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sro 23 Lis, 11 16:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zlota saperka za odkop miesiaca![b/]

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 23 Lis, 11 19:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A do czego auto ma służyć, tylko nie mów, że do jeżdżenia, bo upitole język.

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
Świercu (Uć)

Member
Member
Moderator

PostWysłany: Sro 23 Lis, 11 20:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ze skrzynią ze skody za dużo pieprzenia? Tak dla informacji, silnik z cc 700 jest lewoobrotowy...
Więc musisz podszlifować skrzynię, żeby obrócić dyfer, żeby się zazębiał, a nie rozzębiał...
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 23 Lis, 11 21:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak dla informacji to nic nie obracasz bo skoro silnik w cienkim kręci się w lewo, a skrzynie w stosunku do cc 700 obracasz o 180 stopni i zakładasz silnik kręcący po bożemu w prawo to masz 4 biegi do przodu.
Guti ma skrzynie z cc

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 23 Lis, 11 21:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Świercu napisał:
Ze skrzynią ze skody za dużo pieprzenia? Tak dla informacji, silnik z cc 700 jest lewoobrotowy...
Więc musisz podszlifować skrzynię, żeby obrócić dyfer, żeby się zazębiał, a nie rozzębiał...

Mówiłem Ci na ten temat, dokładniej kłóciłeś się ze mną, bo twierdziliście z krzysztoferem, że trzeba obrócić dyfer, jak wyjaśniłem dokładniej jak sprawa wygląda przyznał mi racje i jeszcze twierdziliście, że silnik od tavrii jest lewo obrotowy...

XD Very Happy
Powrót do góry
Norbi (Gdynia)

PostWysłany: Sro 23 Lis, 11 22:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tzn sprawa wygląda tak, że nie będzie mnie stać na utrzymanie 2aut wiec malczan będzie jeździł dosyć często Wink a silnik mi chodziło o 1.2 mpi z pandy, ze skrzynia raczej malucha,bo tak jak już wcześniej pisałem inne ciężko dostać i tu kolejne pytanko mianowicie: czy da rade tę skrzynie jakoś wzmocnić Question na marginesie będzie to moje pierwsze autko i raczej oszczędzać go nie będę jeśli chodzi o silnik skrzynie i wgl cały napęd, także zależy mi na tym aby wszystko było solidnie zrobione Razz
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 23 Lis, 11 23:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

zanim włożysz skrzynie warto ją rozebrać i wymienić elementy wykazujące zużycie, w pierwszej kolejności wymiana wszystkich łożysk w skrzyni, ostrzegam rozbiórka skrzyni dla nowicjusza może być bardzo trudna.

i druga sprawa, głownie chodzi o styl jazdy, unikamy strzałów ze sprzęgła i nie ruszamy na piskówkach ani nie palimy kapcia jeśli chcemy się długo cieszyć naszą nieszczęsną skrzynią.

Powrót do góry
Norbi (Gdynia)

PostWysłany: Sro 23 Lis, 11 23:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ściągnięcie skrzyni owszem ale rozbiórka i wymiana części to zlecę znajomemu z pracy, który ma już swój staż w mechanice. Chodzi mi, żeby skrzynia np lubiła wkręcanie na obroty, wiadomo jak to młodymi kierowcami trochę trzeba poszaleć, palenie kapcia odpada nie potrzebne mi takie coś ale szybszy start z pod świateł by się czasem przydał Very Happy. Dobra a skrzynia biegów od BIS'a czymś się różni od normalnej? pytanie dlatego, że na stronie www.BudowaSwapow.com zauważyłem projekt z silnikiem 1.2 mpi z pandy z właśnie BIS'owska skrzynia [w moim drugim poście napisałem panda ale chodziło mi o punto (z tego co się orientuję to i tak te same silniki są chyba)]
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 24 Lis, 11 0:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Skrzynia z BIS'a ma dłuższe przełożenie główne, no i kołnierz ma inny, ale można bez problemu spasować z kołnierzem od 650...

XD Very Happy
Powrót do góry
Norbi (Gdynia)

PostWysłany: Czw 24 Lis, 11 0:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a pod względem wytrzymałości?
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 24 Lis, 11 1:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jedno i to samo... z resztą jeśli nie będziesz upalał to wytrzymają.

XD Very Happy
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 24 Lis, 11 8:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja w ciągu pół roku już 5 razy naprawiałem skrzynie

Powrót do góry
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Czw 24 Lis, 11 8:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

arek nie oszukujmy się - w jakim stanie miałeś tą pierwsza??? Neutral wyła jak silnik odrzutowy zagłuszając to 1.2 podczas jazdy Twisted Evil

PostWysłany: Czw 24 Lis, 11 14:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No ok dzięki bardzo za wszystkie informacje Razz
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 24 Lis, 11 16:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

piotrekwielki a czego sie spodziewać po skrzyni o przebiegu grubo ponad 150000km

Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Czw 24 Lis, 11 22:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Skrzynia biegów z CC nie ma sensu. Te trybka tam w środku to po coś mają ten kierunek skosu. :E Żuraw kiedyś pisał, że gdy miał u siebie skrzynię z CC to często dochodziło do wyłamywania zębów na talerzu dyfra, właśnie dlatego, że zęby się odpychały zamiast na siebie nachodzić. Jedyny plus takiej skrzyni to synchronizowana jedynka. Tam wyżej pisali o obracaniu dyfra. Obracanie dyfra w tej skrzyni ma sens tylko, jak ktoś oprócz skrzyni chciałby mieć cały silnik z CC700. I to jeśli chodzi o skrzynię biegów miałoby nawet sens, bo wszystkie tryby w skrzyni pracowałyby w takim kierunku, w jakim zakładał to konstruktor. :E

A co do skrzyni skody - od rapidki może i ciężko dostać. A jak jest z czterobiegowymi skrzyniami od 105/120? Jeżeli te skrzynie wiele się nie różnią od skrzyni rapidowskiej, to można by przecież zamontować taką, choćby przejściowo, dopóki się nie znajdzie skrzyni 5-cio biegowej. A wytrzyma to pewnie nieco więcej niż skrzynia 126p. Tylko tam jest kwestia, że są skrzynie na suchych i mokrych półosiach, ale do końca nie wiem co i jak. Ktoś, coś więcej na ten temat?

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 24 Lis, 11 22:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

w 120 i w 105 tez jest 5 biegów tylko są to skrzynie o dłuższych przełożeniach niż ta ze skody rapid

Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Czw 24 Lis, 11 22:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

105 i 120 to wiem, że mają na pewno skrzynie czterobiegowe. Chyba że do jakichś bogatszych 120stek też ładowali piątki. Pięć biegów jest na pewno w 125, 130, 135, 136? No i mówię, że są dwa rodzaje, na suchych i mokrych półosiach.

PostWysłany: Pią 25 Lis, 11 20:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mimo wszystko to te wszystkie skrzynie, które wymieniłeś tez ciężko znaleźć np. na allegro tego nie ma a po szrotach to można jeździć i jeździć a nawet jak się znajdzie to nie ma się pewności, że jest ona w dobrym stanie.. (zresztą stanu nigdy się nie określi jeśli się skrzyni nie przetestuje)więc wybór jest dosyć ograniczony... Crying or Very sad
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> SWAP Center Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński