Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
silnik rajdowy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika
Autor Wiadomość
olek_90 (Tuchów)

PostWysłany: Pią 13 Sty, 12 22:50    Temat postu: silnik rajdowy Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam zamierzam zbudować mocny silnik do kjs. Mam jeden na wałku 385 ale planuje zrobić coś mocniejszego. Części jakie aktualnie mam to odchudzone korbowody, tłoki, sworznie tłokowe, koło rozrządu, klawiatura zaworowa. Koło zamachowe mam z tamtego silnika 3.3kg. Wałek jaki mnie zainteresował to 295( chyba że odradzacie to chętnie posłucham innych opini) i pytanie takie jak by to chodziło z głowicą 4.5mm? Więcej czy mniej, mam z tamtego silnika głowice 2.2mm z powiększonymi kanałami ssącymi czy doplanować ją czy wziąść inną i zrobić na seryjnych zaworach. Liczę na fachowe odpowiedzi i z góry dziękuje wszystkim za pomoc.
Powrót do góry
Pro100wnik

PostWysłany: Pią 13 Sty, 12 23:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

http://porthosgarage.npx.pl/viewpage.php?page_id=3
ten czerwony silnik na wałku 290 jest chyba tak opisuje autor tego filmiku

Zapisz ten film na dysku

Mnie by bardzo zadowolił czerwony, lecz z chęcią bym przetestował żółty ;]
Powrót do góry
olek_90 (Tuchów)

PostWysłany: Sob 14 Sty, 12 0:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzięki wielkie poniekąd mi pomogłeś Smile z tym że w tym silniku są zawory 36 i 31 Very Happy koszt koło 400zł Smile
Powrót do góry
rybagosc

PostWysłany: Nie 15 Sty, 12 12:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

czyli wałek 385 nie będzie czynił z silnika rakiety ??
Powrót do góry
Tomek84 (Łódź,Aleksandrów Ł.)

Member
Member
Organizator Manu'12
Pochwał: 7

1997 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Nie 15 Sty, 12 13:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no nie
to jest raczej dołowy wałek do kjs-ów lub kzk

PostWysłany: Sro 18 Sty, 12 11:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jednak wybiore chyba 290. Narazie nie zamierzam skracać 3 i 4 a interesuje mnie dobry ciąg w miarę w całym zakresie. Głowicę doplanuje, pozamieniam lekkie podzespoły. Mam rurki F8 F74 i F101 i różne dysze tak że z ustawieniem gaźnika nie będzie problemu, podobnie z kołem zamachowym bo mam drugie 4.6. Jeżeli macie jakieś sugestie to piszcie.
Powrót do góry
Hayabit (Kraków)

Pochwał: 1

PostWysłany: Sro 22 Lut, 12 14:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cytat:
z tym że w tym silniku są zawory 36 i 31

panowie, jakie są w oryginale wielkości zaworów i jak dużo daje ich zmiana na np takie jak te 36 i 31?

Pozdrawiam
Powrót do góry
Tomek84 (Łódź,Aleksandrów Ł.)

Member
Member
Organizator Manu'12
Pochwał: 7

1997 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 22 Lut, 12 14:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

33/28 ale pewny nie jestem
poza tym w zaworach Paradowskich bo takie siedzą w silniku Porthosa nie tylko są większe zawory ale cały grzybek jest spłaszczony a trzonek na długości której jest w kanale jest cieńszy przez co więcej mieszanki wpada do cylindra a spaliny szybciej go opuszczają
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński