Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Pochwał: 22
1997 Fiat 126p ELX
|
Wysłany: Czw 27 Paź, 11 22:20 Temat postu: Ratujemy FSO 1951 - 2011 6 listopad 2011 godz. 14:00 Warszaw |
|
|
Jak wiadomo wkrotce FSO bedzie swietowalo swoje 60-lecie. Z tym, ze dosc smutne bo zakladu praktycznie juz nie ma a jego tereny maja byc wyprzedane. Z tego powodu grupy ludzi z roznych for motoryzacyjnych organizuja Zlot przed bramami fabryki FSO. Mieszkam tak daleko, ze nie jestem w stanie przyjechac. Osobiscie jest mi dosc przykro, ze tak wielki zaklad produkujacy niegdys samochody bedace marzeniem wielu ludzi dzis praktycznie nie istnieje. Forumowicze z okolic Warszawy, a takze zapalency z innych miast, moze warto byloby pokazac ze zwolennikow przywrocenia FSO do zycia jak i milosnikow samochodow tej marki jest jeszcze troche w Polsce ?
Miejsce:
6 listopad 2011 godz. 14:00 Warszawa ul. Jagiellońska 88 pod bramą fabryki FSO
Zlot rozpowszechniany na wielu forach.
Wszystkie informacje w temacie:
http://daewooforum.pl/viewtopic.php?t=42623&postdays=0&postorder=asc&start=75
Radze go przeczytac. W pierwszym poscie jest tez link do forum FSO, gdzie rowniez ogranizuja sie ludzie.
Strona na Facebooku:
http://www.facebook.com/pages/Ratujmy-FSO/148303705265639#
Cytat wypowiedzi jednego z organizatorow:
| Cytat: | Witam szytkich forumowiczów.
Mam na imię Paweł i jestem z Bydgoszczy. Część z Was mnie pamiętam ze zlotu jaki się odbył w Bydgoszczy 29.05.2011.
Piszę na Waszym forum, ponieważ część z Was posiada samochody, które wyjechały z fabryki na Żeraniu. Otóż przechodzę do sedna sprawy. Parę dni temu wpadliśmy na pomysł aby z okazji 60-lecia fabryki zaprotestować przeciwko likwidacji FSO. Jeśli teraz nie zadziałamy w tej sprawie, to niedługo może być już za późno. Już chodzą słuchy, że na częśći terenów należących do fabryki ma powstać targowisko Jarmark Europa, to samo co znajdowało się na Stadionie X-lecia. Jeżeli nie uda nam się narobić przysłowiowego szumu to niedługo w najgorszym wypadku powstanie tam osiedle bloków mieszkalnych, albo co gorsza jakiś hipermarket. W związku z tym zwracam się do Was z prośbą czy byście byli chętni na taką inicjatywę my to nazwaliśmy "Z odsieczą FSO" "Ratujemy FSO", i zaprotestowali przeciwko takiej sytuacji jaka ma miejsce w tym czasie, że nikt nie interesuje się naszą fabryką, która dla wielu Polaków produkowała samochody przysłowiowych a także realnych marzeń.
Ogólnie powiem tak, że temat bardzo prężnie się rozwija, i przetaczanie wypowiedzi kolegów z FOrum FSO PTK byłoby marnotrastwem czasu, także zapraszam na stronę http://forum.fsoptk.pl/index.php?topic=27295.220 ,tam wszystkiego można się dowiedzieć.
Czasu jest mało bo listopad tuż, tuż...
Wasze pomysły, spostrzeżenia i informacje będę przekazywał kolegom z PTK.
To po krótce co chciałem Wam przekazać z mojej strony jak i forumowiczów z PTK.
Dzięki za przeczytanie postu, jeśli coś jezcze "przyjdzie" mi do głowy to napiszę.
Pozdrawiam! |
Informacje z dnia 24 Pazdziernika 2011
Z inicjatywy Klubu Pracowników i Przyjaciół FSO oraz przy udziale Stowarzyszenia FSOAUTOKLUB w dniu 6.11.2011 odbędzie się spotkanie z okazji 60-lecia rozpoczęcia produkcji w Fabryce Samochodów Osobowych.
12:00 – otwarcie wystawy z okazji 60-lecia FSO w Muzeum Techniki mieszczącym się w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie (parking pod pałacem jest płatny)
13:00 – około tej godziny planowany jest wyjazd do FSO, na parking pod bramę główną. Nie przewidujemy żadnej zorganizowanej kolumny. Odbędzie się swobodny przejazd uczestników, ale za to jedną, ustaloną trasą:
Emilii Plater, Aleje Jerozolimskie, przed wjazdem na Most Poniatowskiego zjazd na Wybrzeże Kościuszkowskiego w kierunku na Gdańsk, Wybrzeże Gdańskie, wjazd na Most Grota-Roweckiego, zjazd na Jagiellońską, przejazd na parking pod FSO
14:00 – oficjalne uczczenie pierwszego wyprodukowanego w FSO auta
Zapraszamy do udziału w tej okrągłej rocznicy wszystkich sympatyków FSO, szczególnie posiadaczy Warszaw i Syren![/quote] _________________
 |
|
|
|