Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Pierwsze Radio w Fiacie
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika
Autor Wiadomość
pees27 (Szczecin)

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 13:03    Temat postu: Pierwsze Radio w Fiacie Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,kupilem ostatnio radio sony xr-1300r i nieiwem jak je zamontować dodam że w moim maluchu nigdy nei bylo zamontowane radio.Czy ktos orientuje sie jak to zrobic?Z góry dzieki
Powrót do góry
fiat126pknightrider (Kielce)

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 13:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Musisz doprowadzić + i-, ewentualnie + od świateł żeby się podświetlenie radia paliło tylko przy włączonych światłach, no i kable od głośników. Chyba to oczywiste nie? Very Happy
Powrót do góry
pees27 (Szczecin)

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 14:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ok,ale mam taka kostke w tym radiu ,i niewiem co z nia zrobic jesli w moim maluchu nie bylo nigdy radia ani niema kabli nawierzchu
http://allegro.pl/zlacza-radiowe-sony-kenwood-pioneer-i-inne-i1914024152.html
Powrót do góry
Stasiu126p (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 11

1989 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 15:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

to musisz dokupić drugą część tych kostek,wtedy tam gdzie masz zasilnanie,masz zółty,czerwony i czarny.zółty z czerownym to plus czarny to minus.w drugiej kostce masz głośniki,kolorami są w parach.prosty temat Smile

Dziadek By Stasiu na kanale x)
Urwis Evolution III never done Razz
Powrót do góry
pees27 (Szczecin)

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 15:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dzieki Very Happy
Powrót do góry

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 16:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wepnij sie pod ta lampke nad lusterkiem najlepiej to bedziesz mial przez skrzynke bezpiecznikow puszczone, zolty kabel to + 12 do podswietlenia panelu radia, wpinasz pod swiatla, chyba ze nie chce ci sie bawic to laczysz czerwony z zoltym. Glosniki tez maja
+i - takze nie pomyl.
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member
Pochwał: 5

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 16:41    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

fiat126pknightrider napisał:
Wepnij sie pod ta lampke nad lusterkiem najlepiej to bedziesz mial przez skrzynke bezpiecznikow puszczone, zolty kabel to + 12 do podswietlenia panelu radia, wpinasz pod swiatla, chyba ze nie chce ci sie bawic to laczysz czerwony z zoltym. Glosniki tez maja
+i - takze nie pomyl.

Pod lampkę ? Surprised przecież w panelu są puszczone kable, to do seryjnego radia nie widzę sensu. Jeżeli chcesz się bawić w audio można już by się pokusić o puszczenie kabli z akumulatora. Żółty łączysz z czerwonym (najprościej), no i czarny do masy. Wtedy masz 8 kabli głośnikowych. Proste jak sikanie :p

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 16:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tylko pamietaj kable od radia do aku nie mogą być za cienkie....ja na seryjnych kablach do radia mialem cos takiego ze jak bylo mocniejsze podbicie basu to mi sie radio resetowalo...wiec walnalem bezposrdenio plus i minus z aku odpowiedniej srednicy kablami i smiga az milo Smile

Powrót do góry

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 18:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Adrian. Podobno nie może znaleźć kabli wiadomo, że może się wpiąć tak samo gdzie chce, ale takto nie musi dawać już bezpiecznika, ja tak mam u siebie i jeden bezpiecznik jest od wszystkiego w kabinie radia, lampki, obrotomierza, gniazda zapalniczki. Wszystko zgrane i logiczne. Stasiu126p to masz chyba z 200 wat na jednym głośniku:D

Ostatnio zmieniony przez fiat126pknightrider dnia Pon 30 Sty, 12 18:23, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
paulo850

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 18:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

zapewne jedna kostka jest do radia a pozostale powinny byc podłączone to tych w aucie.
ja u siebie nie mialem kostek wiec poprzecinałem kable i dolutowałem do kazdego odpowiedni który powinien byc doprowadzony
Powrót do góry
v max96 (cieszyn)

Pochwał: 3

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 18:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja mam ta jak Stasiu z radiem wyłącza się jak jest tak 3/4 głośności i jakiś bass a głośniki mam 2x 35W i 1x 15W więc to wina kabli ?? i czy wystarczy tylko dać grubszy kabel plusowy ?
Powrót do góry

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 19:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To dałeś bardzo mały przekrój kabla, musisz wymienić też minusowy
Powrót do góry
v max96 (cieszyn)

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 19:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ok dzięki powymieniam to, a radio było jak kupiłem maczana
Powrót do góry
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 19:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

v max96 znajdz bezpiecznik w skrzynce, który odpowiada za radio (jak go wyjmiesz to przestanie grać Smile ) i przeczyść go, dognij blaszkę żeby ciaśniej siedział. Może pomoże Wink i nie będziesz musiał puszczać nowych kabli.

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 20:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

takową operację już wykonałem jak podłączałem halogeny wszystkie wsuwki pozaciskane i prysknięte preparatem do czyszczenia styków więc pozostają kable i ich podłączenie więc będę walczyć dalej i powymieniam kabelki
Powrót do góry
Stasiu126p (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1989 Fiat 126p FL

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 22:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

v max96 pociagnij nowe grube w miare kable(tylko nie przesadz) i daj na plusie bezpiecznik. i z głowy Smile

Powrót do góry

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 22:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

I=p/u wyjdzie prad max i kup w sklepie na takie natezenie kabel.
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 22:47    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

pisałem kiedyś temat o mocy deklarowanej, a mocy realnej radia i wzmacniacza Rolling Eyes

daj kabelek 2,5mm^2 i starczy

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
pees27 (Szczecin)

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 23:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ile ten bezpiecznik ma miec?
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 23:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

10A wystarczy

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
Damiano (Łódź)

Member
Member
Organizator Manu'12
Ostrzeżeń: 1

1997 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 31 Sty, 12 1:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

popatrz dobrze, bo ja u siebie miałem podłączenie od zapalniczke, i jedno dodatkowe, i najprawdopodobniej było to pod radio właśnie. Były wejścia pod konektory na plus i minus.

Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 31 Sty, 12 14:05    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie sugeruj się wypowiedzią Damiano lepiej puścić przewody 2,5mm^2 tak jak arek napisał i mieć z głowy, moim zdaniem instalacja el. malucha nie nadaje się do podpięcia lepszego radia.

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
pees27 (Szczecin)

PostWysłany: Wto 31 Sty, 12 14:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam tez glupie pytanie jak dac bezpiecznik na plusie
Powrót do góry

PostWysłany: Wto 31 Sty, 12 17:48    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kabel + ----------->bezpiecznik----------->radio Bezpiecznik ma dwa piny wpinasz go w obwód kabla plusowego.
Powrót do góry
Damiano (Łódź)

Member
Member
Organizator Manu'12
Ostrzeżeń: 1

1997 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 31 Sty, 12 19:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

morrek mi radio śmiga na tym ok, mam już trzecie w tym aucie, i nie narzekam żeby było coś z nim nie tak.

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński