Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p

Do otwarcia sezonu w Łodzi pozostało

MALCZIK 126 elx '98...bo musi być ELEGANT'cko :)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Teraz My!
Autor Wiadomość
metalzkudowy (Kudowa Zdrój)

PostWysłany: Czw 21 Kwi, 11 19:22    Temat postu: MALCZIK 126 elx '98...bo musi być ELEGANT'cko :) Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam. Prezentowany MALCZIK to "spadek" po moim kuzynie, który przeprowadził się i nie chciał go zabierać ze sobą Smile Kupił go w sierpniu 2010 i po zakupie zrobił w nim:

Taki mechanik to robił (ja sie jeszcze nie bawiłem bo to nie był mój Smile ):
* wymiana świec
* wymiana filtra powietrza
* wymiana cylinderków
* ustawienie luzów kierownicy
* zakupienie nowego aku
* konserwacja (bida z nędzą)
* zamontowanie klaksonu
* wymiana silnika wycieraczek
* zamontowanie chlapaczy
* zamontowanie plastikowych nadkoli

W grudniu 2010 zdałem prawko i kuzyn dał mi go Smile a ja postanowiłem zrobić z niego prawdziwego eleganta...

Co ja w nim zrobiłem w tym roku (w tym miesiącu):
* wymiana oleju
* wymiana mechanizmu opuszczania szyby (od strony kierowcy bo sie nie domykało do końca i przeskakiwało)
* wymiana korka wlewu paliwa na taki z kluczykiem
* znajomy pospawał podłogę
* konserwacja drzwi i przyklejenie nowej folii pod boczki drzwi (lewa i prawa strona)
* konserwacja progów
* wymiana uszczelek ram drzwi (lewa i prawa strona)
* odnowienie/polakierowanie metalowych mocowań pasów bezpieczeństwa
* zakup apteczki Very Happy
* konserwacja podwozia na nowo (profesjonalny mechanik zakonserwował kuzynowi dziury w podłodze Very Happy)
* zakup radia Panasonic RD-825 (najwyższy model z tamtej epoki)
* zrobienie skrzynki z głośnikami na tylna półkę
* zakupione dekielki na felgi
* zamontowane osłony wlotów powietrza klapy silnika
* wymienione obydwie wycieraczki

Co planuję zrobić w najbliższych dniach:
* odnowienie felg (srebrne z dekielkami)
* wmontować gniazdo zapalniczki
* zrobić zaprawki lakiernicze (trochę odprysków ma a nie mam gdzie polakierować tanio całe autko)
* zamontować antenę (stara urwana Smile )
* zrobić tapicerkę/dywaniki na podłogę
* wymienić tłumik (ale to juz w przyszłym miesiącu)
* zamontować alarm
* zamontować centralny zamek

Więcej fotek wkleję niebawem a teraz tylko tyle daję:

Tak się MALCZIK prezentuje w całości (Fota zrobiona grubo przed remontem):

Trochę fotek z dziurskami na 3 łokcie Very Happy

Skrzynka i radyjko (Fotki zrobione przed remontem)

Podłoga po remoncie i zakonserwowaniu

Więcej fotek po remoncie wkleję niebawem. Jak coś mi się jeszcze przypomni to oczywiście napiszę. Na bieżące będę uzupełniał temat Very Happy
Powrót do góry
młody2 (konin)

Future Member
Future Member
Pochwał: 1
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Czw 21 Kwi, 11 19:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

czym pomalowałeś podłogę ?
Powrót do góry

PostWysłany: Czw 21 Kwi, 11 19:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Znajomy malował to i spawał. Myślę że baranem bo takie coś mu tylko kupywałem bo chciał Smile i mase uszczelniającą na spawy dawałem.
Powrót do góry
metaltymek (Kady)

Pochwał: 2

PostWysłany: Czw 21 Kwi, 11 20:17    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jak z 97 roku to kopia mojego Very Happy

wybierasz się na międzynarodowy zlot? do czech masz blisko Smile

Powrót do góry

PostWysłany: Czw 21 Kwi, 11 20:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a gdzie jest ten zlot? No do granicy mam jakieś 40min z buta albo 3 min MALCZIKIEM Smile a on jest z 98 roku Smile
Powrót do góry
metaltymek (Kady)

PostWysłany: Czw 21 Kwi, 11 20:21    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

http://www.terytorium126p.pl/forum/zlot-czechy-bunkov-3-6-czerwca-2011-t8221.html

wg mapy google to ~80km od ciebie

Powrót do góry

PostWysłany: Nie 24 Kwi, 11 4:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Teraz zastanawiam się nad tym jak zrobic moje stalówki. Najpierw była koncepcja na czarny kolor ale ranty srebrne. Potem wpadłem na pomysł żeby zrobć srebrne całe z czarnymi dekielkami...
Znowu chcę powrócić do pierwotnego pomysłu ze srebrnymi rantami... nie wiem jak będzie najlepiej. Może koledzy pomogą Very Happy ?

http://www.terytorium126p.pl/forum/malczik-126-elx-98-bo-musi-byc-elegant-cko-t8343.html
Powrót do góry
Jackob (Ostrowiec Świętokrzyski)

Pochwał: 1

PostWysłany: Nie 24 Kwi, 11 8:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zajrzyj do mojego tematu i zobacz jak u mnie wyglądają fele Wink
Powrót do góry

PostWysłany: Pią 29 Kwi, 11 16:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kilka fotek MALCZIKA Very Happy

http://www.terytorium126p.pl/forum/malczik-126-elx-98-bo-musi-byc-elegant-cko-t8343.html
Powrót do góry
FSMarcin (Trzcianka)

PostWysłany: Pią 29 Kwi, 11 19:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bardzo dobre podejście masz do tematu Jupi!

PostWysłany: Pią 29 Kwi, 11 21:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tzn w jakim sensie mam bardzo dobre podejście do tematu? Very Happy troche nie rozumiem Smile

Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member
Pochwał: 5

PostWysłany: Sob 30 Kwi, 11 20:02    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

metalzkudowy chodzi chyba o to że ratujesz cwELeganta Smile

PostWysłany: Nie 01 Maj, 11 18:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ratuje? To dobrze. Dla jednych jest nic nie wart a dla mnie sporo. Najważniejsze co mi sie podoba. Zresztą wczoraj widziałem na jednym parkingu pod hipermarketem ze 4 eleganty i to jeszcze w takim kolorze jak mój.

Powrót do góry
Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Member
Member
Pochwał: 22

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pon 02 Maj, 11 7:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tiaa, a ja wczoraj pomachalem jakiemus dziadkowi ktory jechal z przeciwka takim samym zielonym elegantem jak Twoj czy moj Mr. Green Nawet odmachnal a dziewczyna mnie prawie smiechem zabila Mr. Green Maluch nie maluch, niewazne. Liczy sie, ze Twoj, ze masz sie na czym uczyc jezdzic i uczyc jakichs tam podstaw mechaniki, ktore Ci sie pozniej przydadza. A jak auto bedzie dobrze wygladac i nie bedzie zburaczone to wzbudzi uznanie nawet wsrod posiadaczy gulfow, civicow i innych wylanazkow.

PostWysłany: Sob 07 Maj, 11 20:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Teraz będę miał trochę do roboty bo olej tryska spod głowicy. Trzeba wymienić uszczelniacze popychaczy. Nie wiem czy do dociągnięcia głowicy potrzebny jest klucz dynamometryczny czy można dokręcić np grzechotką? Żeby tylko czegoś nie zrąbać... Smile Wczoraj zrobiłem sobie z narzeczoną małą wycieczkę i po drodze spotkaliśmy 2 eleganty takiego samego koloru Smile jeden z nich ciągnął nawet przyczepkę Very Happy

Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 07 Maj, 11 21:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Klucz dynamometryczny jest po to by dokręcić nakrętki z odpowiednim momentem, grzechotką lub innym kluczem też to przykręcisz tylko nie będziesz miał pewności czy jest w 100% dobrze...

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry

PostWysłany: Sob 07 Maj, 11 22:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a co może być nie tak podczas dokręcania "normalnymi" kluczami? Nie chce czegoś zrąbać a dynamometryczny jest drogi jak cholera Ekhm... Kupować zeby przykręcić 2 śrubki Ekhm...

Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 07 Maj, 11 22:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

normalnym możesz dokręcić zbyt słabo i wypierdzi uszczelkę lub zbyt mocno i zdeformujesz głowice, a nawet może dojść do pęknięcia głowicy jak za bardzo się przyłożysz

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry

PostWysłany: Sob 07 Maj, 11 23:19    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no to raczej boje się o to żeby pękła... Smile ostatnio poupieprzałem wszystkie gwinty od mocowania pasów w podłodze Smile Jakieś lipne nakrętki były przyspawane do podwozia Very Happy

Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Nie 08 Maj, 11 10:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie lipne tylko skorodowany byly

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry

PostWysłany: Nie 08 Maj, 11 10:58    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

właśnie o to chodzi ze nie były skorodowane Smile

Powrót do góry
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Nie 08 Maj, 11 11:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

może nie w tą stronę co trzeba kręciłeś Very Happy

PostWysłany: Nie 08 Maj, 11 11:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

teraz i tak śruby wymieniłem a nakrętki więc ciężko mi stwierdzić czy w dobrą stronę czy nie Very Happy

Powrót do góry
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Nie 08 Maj, 11 11:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Po Twojej wypowiedzi wnioskuje.....iż to mógł być właśnie taki powód Mr. Yellow

PostWysłany: Nie 08 Maj, 11 11:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

nie no...po prostu odkręciły się do połowy i dalej się nie chciały a wiec zrobiłem na siłe Very Happy

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Teraz My! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 1 z 6

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński