| Autor |
Wiadomość |
morrek (Łódź)

Pochwał: 17
1991 Fiat 126p SWAP
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
poloska (Łódź)
 Pochwał: 5
|
Wysłany: Pon 26 Gru, 11 22:16 Temat postu: |
|
|
Zhańbiłem się fakt
Pytania nie było _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
fiat126pknightrider (Kielce)

|
Wysłany: Pon 26 Gru, 11 23:40 Temat postu: |
|
|
Po pierwsze napięcie na zaciskach akumulatora zależy od tego w jakim stopniu jest on naładowany, jeżeli jest rozładowny to ma małą rezystancję, a co za tym idzie wyższy prąd ładowania, dobrze naładowany niski prąd ładowania i tak np. przy 12v na zaciskach do rozpoczęcia ładowania potrzebne jest 1150 obr, przy 13,5 około 1350. Więc ładowanie na wolnych obrotach jest zależne. Sprawdź czy regulator masz dobry, lub go wymień, jak to nie pomoże to pozostają tylko kable. Co do jazdy bez ładowania to sam silnik (iskra nie pobiera dużo prądu) co wynika z charakterystyki cewki czy transformatora im wyższe napięcie to mniejszy prąd i na odwrót, wiadomo, że aby nastąpił przeskok iskry musi być wysokie napięcie i niski prąd, a więc mogłeś daleko zajechać- już wyjaśniłem
Kaszlak maniak co do cewki to nie byłbym taki pewny, bo jak długo jest na zapłonie to cewka się grzeje aż w końcu szlak trafi uzwojenie. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Pochwał: 6
1988 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Wto 27 Gru, 11 0:51 Temat postu: |
|
|
| fiat126pknightrider napisał: | | Kaszlak maniak co do cewki to nie byłbym taki pewny, bo jak długo jest na zapłonie to cewka się grzeje aż w końcu szlak trafi uzwojenie. |
A ja akurat w tym przypadku jestem pewien. Bo on ma eleganta. Gdy silnik nie pracuje, moduł nie wysyła impulsów na cewkę - przez cewkę nie przepływa żaden prąd - cewka się nie grzeje.
ALE po części masz rację, a ja to powinienem dopisać wcześniej, gdyż iż ponieważ jeśli ktoś ma FL'a, czy no generalnie silnik z aparatem zapłonowym, to sytuacja się diametralnie zmienia. Ponieważ gdy silnik z aparatem zapłonowym nie pracuje, to styki przerywacza są zwarte i przez cewkę płynie ciągły prąd, a nie tak jak podczas jazdy, jedynie impulsy. W takim przypadku cewka faktycznie grzeje się bardziej, niż podczas jazdy i auta na włączonym zapłonie zostawiać się nie powinno.
Ale jak już pisałem, Randaro ma eleganta, więc nie ma się czego obawiać. _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto 27 Gru, 11 1:12 Temat postu: |
|
|
Hehe fakt, pisałem o aparacie  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
poloska (Łódź)
|
Wysłany: Pią 30 Gru, 11 15:10 Temat postu: |
|
|
Wymieniłem żarówkę kontrolka zaświeciła się na 3-4 sekundy,zakręciłem rozrusznikiem i zdechła na amen
plus nie działające podświetlenie tablicy,kontrolka rezerwy również zdechła czyli krótko mówiąc elektryka mnie pokonała  _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
morrek (Łódź)

1991 Fiat 126p SWAP
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
poloska (Łódź)
|
Wysłany: Pią 30 Gru, 11 15:16 Temat postu: |
|
|
elegancko działa dodam jeszcze że podświetlenie zdechło pewnego razu podczas jazdy na światłach kiedy włączyłem migacz i zapomniałem dodać że przeciwmgielne też nie działa  _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
morrek (Łódź)

1991 Fiat 126p SWAP
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
poloska (Łódź)
|
Wysłany: Wto 03 Sty, 12 23:03 Temat postu: |
|
|
W trakcie sylwestra przeprowadziłem szczerą rozmowę z braćmi ciotecznymi(poprzedni właściciele mego 126p) okazało się że pewnego dnia chcąc się przejechać włożyli akumulator i podłączyli plus do minusa i minus do plusa a ponieważ alternator był rozwalony wywalili spalone kable elektryk amator trochę pogrzebał i jeździło dalej...
Wychodzi więc na to że z powodu braków w instalacji elektrycznej moje 126p tak naprawdę nigdy nie miało od tego momentu ładowania a i ja przed dniem w którym odłączyłem klemę nie mierzyłem ładowania miernikiem z powodu jego braku no i plus tej wiadomości skoro alternator nie miał styczności z aku to znaczy że go nie spaliłem
co nie zmienia faktu iż nadal nie wiem co jest przyczyną problemów z konsolą  _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Czw 05 Sty, 12 16:40 Temat postu: |
|
|
| No to chyba nie pozostaje Ci nic innego niz miernik w łape i sprawdzac po kolei. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
arek (Łódź)

Pochwał: 20
1989 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Czw 05 Sty, 12 18:29 Temat postu: |
|
|
daj to lepiej do elektryka bo przy pomyślnych wiatrach spalisz samochód _________________
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
poloska (Łódź)
|
Wysłany: Czw 05 Sty, 12 22:55 Temat postu: |
|
|
Ciekawe jak w tym stanie pojechać do elektryka  _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
morrek (Łódź)

1991 Fiat 126p SWAP
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Magic (Zelów/Bełchatów)
 Pochwał: 1
|
Wysłany: Czw 05 Sty, 12 23:04 Temat postu: |
|
|
Zawsze można pojechać w dzień bez ładowania. Jak jakiś elektryk mieszka niedaleko to takie coś wchodzi w grę. Wsadzić dobre aku i skoczyć nawet bez świateł ten kawałek  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
poloska (Łódź)
|
Wysłany: Czw 05 Sty, 12 23:08 Temat postu: |
|
|
Problem w tym że nie znam w okolicy elektryka... _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Magic (Zelów/Bełchatów)
 Pochwał: 1
|
Wysłany: Czw 05 Sty, 12 23:15 Temat postu: |
|
|
Trzeba popytać ludzi/znajomych może gdzieś ktoś taki jest w twojej okolicy  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kultowe@op (EL/ETM)

1994 Fiat 126
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią 06 Sty, 12 11:00 Temat postu: |
|
|
| Godzina to chyba nie, żeby tyle kabli popodłączac. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcinb858 (Ożarów)

|
Wysłany: Pią 10 Lut, 12 13:50 Temat postu: |
|
|
dzisiaj pomierzyłem u mnie i jest na wolnych obrotach 13.64 a po dodaniu gazu jest 14.19 v także ładowanie jest ok  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pro100wnik

|
Wysłany: Pią 10 Lut, 12 18:36 Temat postu: |
|
|
u mnie na wolnych 12.70-13.10 po dodaniu gazu 14.40  |