Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p

Do otwarcia sezonu w Łodzi pozostało

Ładowanie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika
Autor Wiadomość
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pon 26 Gru, 11 22:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pod "B+" podłączasz plus miernika, a o kontrolkę pytając chyba sobie kpisz Rolling Eyes

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
poloska (Łódź)

Pochwał: 5

PostWysłany: Pon 26 Gru, 11 22:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zhańbiłem się fakt Embarassed
Pytania nie było

PostWysłany: Pon 26 Gru, 11 23:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze napięcie na zaciskach akumulatora zależy od tego w jakim stopniu jest on naładowany, jeżeli jest rozładowny to ma małą rezystancję, a co za tym idzie wyższy prąd ładowania, dobrze naładowany niski prąd ładowania i tak np. przy 12v na zaciskach do rozpoczęcia ładowania potrzebne jest 1150 obr, przy 13,5 około 1350. Więc ładowanie na wolnych obrotach jest zależne. Sprawdź czy regulator masz dobry, lub go wymień, jak to nie pomoże to pozostają tylko kable. Co do jazdy bez ładowania to sam silnik (iskra nie pobiera dużo prądu) co wynika z charakterystyki cewki czy transformatora im wyższe napięcie to mniejszy prąd i na odwrót, wiadomo, że aby nastąpił przeskok iskry musi być wysokie napięcie i niski prąd, a więc mogłeś daleko zajechać- już wyjaśniłem Very Happy
Kaszlak maniak co do cewki to nie byłbym taki pewny, bo jak długo jest na zapłonie to cewka się grzeje aż w końcu szlak trafi uzwojenie.
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 27 Gru, 11 0:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

fiat126pknightrider napisał:
Kaszlak maniak co do cewki to nie byłbym taki pewny, bo jak długo jest na zapłonie to cewka się grzeje aż w końcu szlak trafi uzwojenie.

A ja akurat w tym przypadku jestem pewien. Cool Bo on ma eleganta. Wink Gdy silnik nie pracuje, moduł nie wysyła impulsów na cewkę - przez cewkę nie przepływa żaden prąd - cewka się nie grzeje.

ALE po części masz rację, a ja to powinienem dopisać wcześniej, gdyż iż ponieważ jeśli ktoś ma FL'a, czy no generalnie silnik z aparatem zapłonowym, to sytuacja się diametralnie zmienia. Ponieważ gdy silnik z aparatem zapłonowym nie pracuje, to styki przerywacza są zwarte i przez cewkę płynie ciągły prąd, a nie tak jak podczas jazdy, jedynie impulsy. W takim przypadku cewka faktycznie grzeje się bardziej, niż podczas jazdy i auta na włączonym zapłonie zostawiać się nie powinno.

Ale jak już pisałem, Randaro ma eleganta, więc nie ma się czego obawiać.

PostWysłany: Wto 27 Gru, 11 1:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hehe fakt, pisałem o aparacie Very Happy
Powrót do góry
poloska (Łódź)

PostWysłany: Pią 30 Gru, 11 15:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wymieniłem żarówkę kontrolka zaświeciła się na 3-4 sekundy,zakręciłem rozrusznikiem i zdechła na amen Rolling Eyes
plus nie działające podświetlenie tablicy,kontrolka rezerwy również zdechła czyli krótko mówiąc elektryka mnie pokonała Evil or Very Mad

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pią 30 Gru, 11 15:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hmn może masz problem z kostką zespoloną stacyjki. Jak przekręcisz kluczyk na zapłon i włączysz kierunkowskaz to miga ?

XD Very Happy
Powrót do góry
poloska (Łódź)

PostWysłany: Pią 30 Gru, 11 15:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

elegancko działa dodam jeszcze że podświetlenie zdechło pewnego razu podczas jazdy na światłach kiedy włączyłem migacz i zapomniałem dodać że przeciwmgielne też nie działa Rolling Eyes

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Pią 30 Gru, 11 15:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sprawdź skrzynkę bezpieczników, poruszaj nią może coś gdzieś nie styka...

XD Very Happy
Powrót do góry
poloska (Łódź)

PostWysłany: Wto 03 Sty, 12 23:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

W trakcie sylwestra przeprowadziłem szczerą rozmowę z braćmi ciotecznymi(poprzedni właściciele mego 126p) okazało się że pewnego dnia chcąc się przejechać włożyli akumulator i podłączyli plus do minusa i minus do plusa Rolling Eyes a ponieważ alternator był rozwalony wywalili spalone kable elektryk amator trochę pogrzebał i jeździło dalej...
Wychodzi więc na to że z powodu braków w instalacji elektrycznej moje 126p tak naprawdę nigdy nie miało od tego momentu ładowania a i ja przed dniem w którym odłączyłem klemę nie mierzyłem ładowania miernikiem z powodu jego braku no i plus tej wiadomości skoro alternator nie miał styczności z aku to znaczy że go nie spaliłem Very Happy

co nie zmienia faktu iż nadal nie wiem co jest przyczyną problemów z konsolą Rolling Eyes

PostWysłany: Czw 05 Sty, 12 16:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to chyba nie pozostaje Ci nic innego niz miernik w łape i sprawdzac po kolei.
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 05 Sty, 12 18:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Rolling Eyes daj to lepiej do elektryka bo przy pomyślnych wiatrach spalisz samochód

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
poloska (Łódź)

PostWysłany: Czw 05 Sty, 12 22:55    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ciekawe jak w tym stanie pojechać do elektryka Question Rolling Eyes

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Czw 05 Sty, 12 23:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nikt Ci nie wywróży co jest zepsute...

XD Very Happy
Powrót do góry
Magic (Zelów/Bełchatów)

Pochwał: 1

PostWysłany: Czw 05 Sty, 12 23:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zawsze można pojechać w dzień bez ładowania. Jak jakiś elektryk mieszka niedaleko to takie coś wchodzi w grę. Wsadzić dobre aku i skoczyć nawet bez świateł ten kawałek Smile
Powrót do góry
poloska (Łódź)

PostWysłany: Czw 05 Sty, 12 23:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Problem w tym że nie znam w okolicy elektryka...

Pochwał: 1

PostWysłany: Czw 05 Sty, 12 23:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Trzeba popytać ludzi/znajomych może gdzieś ktoś taki jest w twojej okolicy Smile
Powrót do góry
kultowe@op (EL/ETM)

Member
Member
Organizator Manu'12

1994 Fiat 126

PostWysłany: Czw 05 Sty, 12 23:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wydłub na szrocie cała wiązke , godzina roboty, zapłacisz grosze a problem bedziesz miał z głowy
fiat126pknightrider (Kielce)

PostWysłany: Pią 06 Sty, 12 11:00    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Godzina to chyba nie, żeby tyle kabli popodłączac.
Powrót do góry
Marcinb858 (Ożarów)

PostWysłany: Pią 10 Lut, 12 13:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dzisiaj pomierzyłem u mnie i jest na wolnych obrotach 13.64 a po dodaniu gazu jest 14.19 v także ładowanie jest ok Smile
Powrót do góry
Pro100wnik

PostWysłany: Pią 10 Lut, 12 18:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

u mnie na wolnych 12.70-13.10 po dodaniu gazu 14.40 XD
Powrót do góry
fiat126pknightrider (Kielce)

PostWysłany: Pią 10 Lut, 12 19:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Róznice mogą wynikać z rezystancji wewnętrznej akumulatora i pojemności.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Car Audio i elektronika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński