Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p

Do otwarcia sezonu w Łodzi pozostało

gleba w BOBIE

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka
Autor Wiadomość
mateuszgan (Będzin)

Future Member
Future Member
Pochwał: 2

PostWysłany: Nie 15 Maj, 11 8:51    Temat postu: gleba w BOBIE Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ostatnio meczylem sie nad obnizeniem malucha, szukałem na forach i td jak to zrobic i najczesciej odpowiedz padała: "oddaj do kowala zeby ci sklepeł" Postanowiłem to zrobic wasnymi siłami i wszyło
a wiec: rozebrałem resor i do drugi pioro odwróciłem wszystko na siłę naprerzylem i skrecilem sruba. resor jest niemal ze prosty i idealnie siedzi. Fotki postaram się dodac jak naj szybciej.

jest foto, oto efekt takiego zabiegu, co jest wazne odwrociłem resor dogory nogami, dlatego uzyskałem taką glebe. http://imageshack.us/photo/my-images/856/dsc05121z.jpg/

Ostatnio zmieniony przez mateuszgan dnia Pon 19 Mar, 12 23:31, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
malczan22 (Przemyśl)

PostWysłany: Nie 15 Maj, 11 13:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No właśnie ja tak u siebie obniżałem ale dokładałem jeszcze jedno pióro bo na pięciu był za miękki na małych dziurach kierownicą za bardzo rzucało
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member
Pochwał: 5

PostWysłany: Nie 15 Maj, 11 14:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mateuszgan powiedz mi jak musi leżeć resor przy klepaniu i gdzie uderzać ? Smile

PostWysłany: Nie 15 Maj, 11 14:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ale oto chodzi ze kolega nie klepał tylko odwrócił jedno pióro i po sprawie bez klepania
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member
Pochwał: 5

PostWysłany: Nie 15 Maj, 11 14:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A rozbierając resor mamy pióra, przy klepaniu mają leżeć tak jak resor jest ułożony w maluchu ?

Future Member
Future Member

PostWysłany: Nie 15 Maj, 11 19:43    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja mam obrócone te pióro dolne główne z tulejkami + 1 dołożone i tylne amory na przód i jest nisko i twardo Smile
Powrót do góry
mateuszgan (Będzin)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Pon 16 Maj, 11 14:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

chodzi mi o to ze ludzie oddają kowalowi do sklepanie i utwardzenia lub tez bez utwardzania zalezy.
Powrót do góry
nokian (Szczecin/Przecław)

PostWysłany: Pon 30 Maj, 11 9:31    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a o ile Ci usiadł po tym zabiegu w porównaniu do serii?
i mam pytanie czy ustawiałeś później kąty koła i zbieżność?
pytam bo cos takiego u siebie chce na dniach zrobić
Powrót do góry
Sebis (Rybnik)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Pon 30 Maj, 11 14:55    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

siadł dosyc Razz niemam pojecia ile a kątów nie ustawiałem jescze tylko zbierznosc Smile
Powrót do góry
Piter126p (EL)

Użytkownik zbanowany
Pochwał: 1
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Pon 30 Maj, 11 15:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a ja uwazam ze lepiej oddac do kowala.poniewaz to bedzie trwalsze skoro sam zrobiles to ok.
Ale wedlug mnie obrobka termiczna jest lepsza np:jak hartowannie sprezyn rozgrzejesz do czerwonosci a pozniej schlodzisz w domowych warunkach??
watpie
dzwonilem w sprawie klepania resora i hartowania sprezyn powiedzial mi kowal 50 za resor i 30 za sprezyny (2 szt) wydajesz 80 zeta i masz zrobione wedlug mnie gra nie jest warta swieczki przy takich kosztach.ale to jest moja opinia
do tego dajesz oprcz obcietych odbojow w zaleznosci od potrzeb 4 razy amortyzator tyl na hipolu lub motodoktorze jak chcesz po kosztach robic;wiadomo bilsteiny nie sa tanie dlatego to sie oplaca;ale resor powinien robic ktos kto ma troche pojecia o tym a nie zwykly posiadacz klepiac mlotkiem;klepnac to mozna dziewczyne we wiadoma czesc ciala Wink
Powrót do góry
trelemorele

PostWysłany: Wto 31 Maj, 11 1:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

resor sie klepie NA ZIMNO! wiec jak ma sie wprawną reke mozna samemu wyklepać w domu. A sprezyn nie ma sensu hartować. jak do lansu to zakłada się skrócone od trucka.
Co do resoru ja bede robil glebe niebawem i chce spróbować ugiąć kazde pióro hydraulicznym podnośnikiem z ciagnika do odpowiedniej wysokości. Wypracowany resor siada i jest niski do takiego stanu chcę dojść. Niektórzy podobno wrzucają worek cementu czy czegos Ciezkego do bagażnika i resor powoli sie odkształca.

Co do odwracania piór i skrecania na siłe to bym się bał ponieważ będą występować stałe naprężenia w resorze wg mnie prędzej czy później strzeli.
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Wto 31 Maj, 11 7:15    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

każdy resor jest już wstępnie naprężony aby podczas pracy pióra nie klepały o siebie

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
mateuszgan (Będzin)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Wto 31 Maj, 11 21:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

konty musiałem ustawić i zbierzność, tylko było dziwne że na jednym kole mam negatyw, a w drogim juz nie.
Powrót do góry
arek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 20

1989 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sro 01 Cze, 11 6:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

kwestia podkładek regulacyjnych pod wahaczem

Uploaded with ImageShack.us
Powrót do góry
Quoter (LDZ)

Member
Member
Pochwał: 4

1998 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Pią 03 Cze, 11 22:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Piter126p napisał:
50 za resor i 30 za sprezyny (2 szt) wydajesz 80 zeta i masz zrobione wedlug mnie gra nie jest warta swieczki przy takich kosztach

w naprawdę nie wielu kwestiach zgadzam się z Piterem ale co do tego ma absolutną racje

Future Member
Future Member

PostWysłany: Wto 04 Paź, 11 17:33    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam pytanie,czy na alufelach r13 nie bedzie mi nic tarlo po glebie??? Very Happy
Powrót do góry
mateuszgan (Będzin)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Wto 04 Paź, 11 17:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jak masz dosyć niski profil opony do 65, to powinno być ok, gorzej z szerokością opony, ja mam 145 zwykłą i przy dużym skręcaniu trze!
Powrót do góry
HuBeRt (Dylewo/Ostrołęka)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Sro 05 Paź, 11 17:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

hehe a ja mam 80 wysokości z tyłu Laughing trudno gleby nie bedzie.

Pozdro
Powrót do góry
mateuszgan (Będzin)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Sro 05 Paź, 11 17:06    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mi chodziło głównie o resor, tym w sumie możesz ciąć sprzężyny ile chcesz, tylko z przodu przy dużym skręcaniu ci będzie tarło i będziesz musiał zawracać na 10 razy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Stylistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński