| Autor |
Wiadomość |
Primi

|
Wysłany: Sro 09 Lis, 11 18:43 Temat postu: ElEgAnT 1994 |
|
|
Witam wszystkich maniaków maluchów,
oto mały opis małego Eleganta
Generalnie to syn (10lat) jest fanem aut z prl-u i chciał się przejechać maluchem. Ja swojego ostatniego sprzedałem ok 12 lat temu, nikt ze znajomych nie ma już malacza to powstał pomysł zakupu.
Trochę na początku szukałem jakiegoś ST ewentualnie FL, ale nic ciekawego nie znalazłem. Inna sprawa, że z czasem u mnie krucho to zbyt mocno nie szukałem
Całkiem przypadkowo 27.01.2011 dokonałem impulsowego zakupu na parkingu Tesco.
Tak wiem elegeant Miałem pełną świadomość co kupuję, ale 6 stówek to nie jest majątek. Plan był pojeździć, a potem sprzedać, ale młody się buntuje więc będzie reanimacja
Maluch to pierwszy wypust eleganta. Pierwsza rejestracja 20.09.1994
Przebieg 45 tys jest raczej prawdziwy. Widać, że ktoś o niego dbał, ale nie był chyba stale garażowany.
Plany Stracić 80gr z każdej zainwestowanej w niego złotówki
Początkowo chciałem go przemalować na inny kolor, ale chyba dostanie nowy oryginalny lakier.
Generalnie ma być jak seria, rozważam tylko 2 wersje środka i kół: fabryczna+oryginalne kołpaki zamienna na "coś fajnego" + alu
Silniczek też dostanie chyba nowe życie, może się uśmiechnę do kolegi Porthosa w tej sprawie, ale to już bardziej na wiosnę
Nic mnie nie goni, to jest 3 auto w rodzinie więc radość ze zmian będzie rozciągnięta w czasie.
Na razie szukam blacharza, który podejmie się wymiany podłogi albo przekona mnie do jej naprawy. Kilka fotek z rozbiórki:
Podłoga
Trochę dziurek jest
Auto od nowego było zakonserwowane
Nadkola i błotniki w miarę się trzymają
Z wyjątkiem jednego, które trochę zostało zjedzone
Małe zakupy na początek
Trochę części, mniej lub bardziej oryginalnych
Wahacze też do wymiany
Drzwi też się chyba przydadzą
Wymontowane graty zimują w piwnicy
Na razie tyle. Chyba i tak się rozpisałem  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
młody2 (konin)
![]()
Pochwał: 1 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Sro 09 Lis, 11 19:10 Temat postu: |
|
|
| witamy nowego troche jest roboty przy nim ale to standart jakies mody gleba szeroka stal itp czy oryginał ? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
v max96 (cieszyn)
 Pochwał: 3
|
Wysłany: Sro 09 Lis, 11 19:11 Temat postu: |
|
|
n coś mi się zdaje że pojawi się kolejny odpicowany malec
ale ogólnie to i tak jest spoko nawet nie zgnity za bardzo |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Primi

|
Wysłany: Sro 09 Lis, 11 19:28 Temat postu: |
|
|
| młody2 napisał: | | jakies mody gleba szeroka stal itp czy oryginał ? |
młody2 raczej oryginał Mi elegant się podoba taki jak go zrobiła fabryka
Będzie czerwony, może dostanie jakiś beżowy środek i alu, ale wtedy będzie też miał drugi fabryczny środek na podmiankę.
To jest jednak jak na razie zbyt odległe by coś więcej powiedzieć. Teraz na tapecie jest rozbiórka i blacharz
| v max96 napisał: | n coś mi się zdaje że pojawi się kolejny odpicowany malec
ale ogólnie to i tak jest spoko nawet nie zgnity za bardzo |
v max96 mam nadzieję
Faktycznie nie jest zbytnio zgnity. Oczywiście progi do wymiany nie wiem tylko co z podłogą. Cała jest zawalona konserwacją i nie widać czy pod tym bitexem nie ma jakiś ognisk korozji, dlatego chcę całą nową podłogę wstawić, tylko musi blacharz mnie przekonać, że mi malucha nie złamie przy wymianie
Takie coś chcę wstawić:
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
fiatcik (Łódź)

Pochwał: 1
1986 Fiat 126p E
|
Wysłany: Sro 09 Lis, 11 20:32 Temat postu: |
|
|
Spróbuj zerwać trochę tego zabezpieczenia to się przekonasz. Jak i tak masz plany na wymianę to nic nie stracisz A może okaże się że wcale nie potrzebna jest wymiana całości.
I jestem za zachowaniem oryginału, już za dużo jest przeróbek, niech chociaż kilka będzie oryginalnych  _________________ Mijają dni, mijają lata, ale nie mija moda na Fiata!
Naklejki do Malca i nie tylko:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=12864163
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/75689
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Galerianek

Pochwał: 1 Ostrzeżeń: 2
1997 Fiat 126p ELX
|
Wysłany: Sro 09 Lis, 11 20:37 Temat postu: |
|
|
Pewnie jak ja lubie jak ktoś Eleganty ratuje naprawde sam uważam że jest piękny jego sylwetka gładziutka taka taka świeża  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
metaltymek (Kady)
 Pochwał: 2
|
Wysłany: Sro 09 Lis, 11 20:40 Temat postu: |
|
|
| Primi napisał: | | dokonałem impulsowego zakupu na parkingu Tesco |
można rzec, że to maluch z tesco (chociaż lepiej by brzmiało z biedronki)  _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Primi

|
Wysłany: Sro 09 Lis, 11 20:44 Temat postu: |
|
|
| fiatcik napisał: | | I jestem za zachowaniem oryginału, już za dużo jest przeróbek, niech chociaż kilka będzie oryginalnych | O to to
| Galerianek napisał: | | jest piękny jego sylwetka gładziutka taka | Galerianek zgadzam się  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Galerianek

Pochwał: 1 Ostrzeżeń: 2
1997 Fiat 126p ELX
|
Wysłany: Sro 09 Lis, 11 21:27 Temat postu: |
|
|
A poza tym każdy traktuje te eleganty jak szmatławce (mówie o właścicielach starszych sprzętów) a za pare lat będzie o nie trudniej niż o ST czy FL  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adrian. (Śliwice)

Pochwał: 5
|
Wysłany: Sro 09 Lis, 11 21:37 Temat postu: |
|
|
| Galerianek napisał: | A poza tym każdy traktuje te eleganty jak szmatławce (mówie o właścicielach starszych sprzętów) a za pare lat będzie o nie trudniej niż o ST czy FL  |
Najpierw muszą przetrwać te parę lat, i nie zgnić  _________________ Auto bez gleby jest jak kobieta bez cycków... pojeździć się da, ale jednak czegoś brakuje
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
młody2 (konin)
![]()
Pochwał: 1 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Sro 09 Lis, 11 21:50 Temat postu: |
|
|
| jak chcesz robic remont blach i wymiane nich to wymienij a nie łataj bo 1 zrobisz a dobrze i masz spokój na kilka lat |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Primi

|
Wysłany: Czw 10 Lis, 11 8:37 Temat postu: |
|
|
| Adrian. napisał: | | Galerianek napisał: | A poza tym każdy traktuje te eleganty jak szmatławce (mówie o właścicielach starszych sprzętów) a za pare lat będzie o nie trudniej niż o ST czy FL  |
Najpierw muszą przetrwać te parę lat, i nie zgnić  | No właśnie dlatego go reanimuję.
Za 10-20 lat zdrowe eleganty będą w cenie
EDIT 06.12.2011
No i się właśnie dowiedziałem, że blacharz, który miał się zająć malaczem nie podejmie się teraz naprawy
Na pocieszenie odebrałem paczkę z nowymi gadżetami
Pas przedni:
Maska:
Progi:
Trochę drobiazgów:
No i najważniejsze
Jeżeli jest tutaj ktoś z 3city kto mógłby polecić blacharza najlepiej z okolic Gdyni / Chwaszczyna to poproszę o info na PW  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
tuner564
![]()
|
Wysłany: Sro 25 Sty, 12 22:27 Temat postu: |
|
|
Super elegant mały przebieg to i z blachą jest w miarę. W dodatku to jeden z pierwszych, ale widać że garażowany, to praktycznie mało co był. A co do remontu to powodzenia życzę, będę obserwował i trzymał kciuki. Co do tej podłogi zerwij cała konserwacje i zobacz co się tam kryje lepiej załatać jak jest w miarę zdrowo bo co oryginał to oryginał. Taka oryginalna załatana podłoga (oczywiście dobrze zabezpieczona) przeżyje tą nową podłogę (to tzw. rzemieślnicze gówno). A co do tego czy el przetrwa to przetrwa jak będzie mniej takich Łebków co pierdolą że eleganta się nie remontuje, i jak zaczną dbać o nie i je doceniać. Bo w hierarchii jest zaraz po st  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Primi

|
Wysłany: Sro 25 Sty, 12 22:37 Temat postu: |
|
|
Maluszek się właśnie robi Ma już wstawione progi i przedni pas, a przyszłym tygodniu powinna być już podłoga zrobiona.
Wyszło jeszcze parę tematów i blacharz ma co robić, ale mi się nie spieszy
W marcu powinien być już polakierowany i zaczniemy powoli go składać  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jasiek_prl (Zakopane)
![]()
|
Wysłany: Sro 25 Sty, 12 23:01 Temat postu: |
|
|
Bardzo mile były by widziane zdjęcia z prac  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Primi

|
Wysłany: Sro 25 Sty, 12 23:23 Temat postu: |
|
|
Zdjęcia będą, ale później
Blacharz robi fotki, a ja jestem 400km od domu i tylko na weekendy wracam
Jak skończy robotę to zgram zdjęcia i wkleję na forum  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Stasiu126p (Łódź)

Pochwał: 11
1989 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Sro 25 Sty, 12 23:34 Temat postu: |
|
|
fajnie że masz taki zapał i chcesz go robić popieram takie zabawy  _________________

Dziadek By Stasiu na kanale x)
Urwis Evolution III never done  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
metalzkudowy (Kudowa Zdrój)

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Primi

|
Wysłany: Nie 29 Sty, 12 12:22 Temat postu: |
|
|
| metalzkudowy napisał: | | A gdzie zamawiałeś części blacharskie? | Większość na allegro, jakieś drobne elementy mój blacharz kupił samodzielnie bo np. progi wew miały trochę inny profil
Ja gołym okiem nie widziałem różnicy, ale blacharz twierdził, że się różniły to dokupił.
W marcu lakierujemy i powoli składamy
W tym tygodniu silnik idzie na "mały" przegląd. Muszę jeszcze dokupić trochę części i mam nadzieję, że na lato będzie malacz gotowy
Jeszcze parę zdjęć
Ostatnie zdjęcie zrobione przed domem
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adrian. (Śliwice)

Pochwał: 5
|
Wysłany: Nie 29 Sty, 12 13:38 Temat postu: |
|
|
Fajnie że są ludzie którzy ratują eleganty A tak z ciekawości, to z kąd jesteś ? _________________ Auto bez gleby jest jak kobieta bez cycków... pojeździć się da, ale jednak czegoś brakuje
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Primi

|
Wysłany: Nie 29 Sty, 12 14:01 Temat postu: |
|
|
| Adrian. napisał: | Fajnie że są ludzie którzy ratują eleganty A tak z ciekawości, to z kąd jesteś ? | Okolice Gdyni  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
DryGi

|
Wysłany: Nie 29 Sty, 12 14:55 Temat postu: |
|
|
Będzie na pewno super. Widać, że zapowiada się remont z prawdziwego zdarzenia . Życzę powodzenia w pracach.
A co do właścicieli Elegantów. Poczekajcie jeszcze trochę czasu. Nie zapominajcie, że jeszcze kilka lat temu ST-ki i FL-e także były traktowane przez niektórych pajaców jako auta nie warte remontu. Już niedługo i na EL-e przyjdzie czas .
Maluch to maluch i każdy zasługuje na jeszcze jedną szansę  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
BOLEKlodz (Łódź)
 Pochwał: 2
|
Wysłany: Pon 30 Sty, 12 22:37 Temat postu: |
|
|
| tuner564 napisał: | | (...)pierdolą że eleganta się nie remontuje, i jak zaczną dbać o nie i je doceniać. Bo w hierarchii jest zaraz po st |
Ciekawy jestem o jaką hierarchię chodzi. _________________ Daj mi malucha, Nim zwiedzę okolicę.
Będzie wstyd jak wyprzedzę Kubicę
Przez momo kierownicę cały świat jak na dłoni
Chociaż lepiej Brat nie mówić ile ten Fiat ma koni.
- O.S.T.R. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
metalzkudowy (Kudowa Zdrój)

|
|
| Powrót do góry |
|