Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p

Do otwarcia sezonu w Łodzi pozostało

ElEgAnT 1994
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Teraz My!
Autor Wiadomość
Primi

PostWysłany: Sro 09 Lis, 11 18:43    Temat postu: ElEgAnT 1994 Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich maniaków maluchów,
oto mały opis małego Eleganta Wink
Generalnie to syn (10lat) jest fanem aut z prl-u i chciał się przejechać maluchem. Ja swojego ostatniego sprzedałem ok 12 lat temu, nikt ze znajomych nie ma już malacza to powstał pomysł zakupu.
Trochę na początku szukałem jakiegoś ST ewentualnie FL, ale nic ciekawego nie znalazłem. Inna sprawa, że z czasem u mnie krucho to zbyt mocno nie szukałem Wink

Całkiem przypadkowo 27.01.2011 dokonałem impulsowego zakupu na parkingu Tesco.

Tak wiem elegeant Laughing Miałem pełną świadomość co kupuję, ale 6 stówek to nie jest majątek. Plan był pojeździć, a potem sprzedać, ale młody się buntuje więc będzie reanimacja Twisted Evil

Maluch to pierwszy wypust eleganta. Pierwsza rejestracja 20.09.1994
Przebieg 45 tys jest raczej prawdziwy. Widać, że ktoś o niego dbał, ale nie był chyba stale garażowany.

Plany Question Stracić 80gr z każdej zainwestowanej w niego złotówki Twisted Evil Laughing

Początkowo chciałem go przemalować na inny kolor, ale chyba dostanie nowy oryginalny lakier.
Generalnie ma być jak seria, rozważam tylko 2 wersje środka i kół: fabryczna+oryginalne kołpaki zamienna na "coś fajnego" + alu Wink
Silniczek też dostanie chyba nowe życie, może się uśmiechnę do kolegi Porthosa w tej sprawie, ale to już bardziej na wiosnę Wink

Nic mnie nie goni, to jest 3 auto w rodzinie więc radość ze zmian będzie rozciągnięta w czasie.

Na razie szukam blacharza, który podejmie się wymiany podłogi albo przekona mnie do jej naprawy. Kilka fotek z rozbiórki:

Podłoga

Trochę dziurek jest Wink

Auto od nowego było zakonserwowane

Nadkola i błotniki w miarę się trzymają

Z wyjątkiem jednego, które trochę zostało zjedzone

Małe zakupy na początek
Trochę części, mniej lub bardziej oryginalnych

Wahacze też do wymiany

Drzwi też się chyba przydadzą

Wymontowane graty zimują w piwnicy

Na razie tyle. Chyba i tak się rozpisałem Twisted Evil
Powrót do góry
młody2 (konin)

Future Member
Future Member
Pochwał: 1
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Sro 09 Lis, 11 19:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

witamy nowego troche jest roboty przy nim ale to standart jakies mody gleba szeroka stal itp czy oryginał ?
Powrót do góry
v max96 (cieszyn)

Pochwał: 3

PostWysłany: Sro 09 Lis, 11 19:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

n coś mi się zdaje że pojawi się kolejny odpicowany malec
ale ogólnie to i tak jest spoko nawet nie zgnity za bardzo
Powrót do góry
Primi

PostWysłany: Sro 09 Lis, 11 19:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

młody2 napisał:
jakies mody gleba szeroka stal itp czy oryginał ?

młody2 raczej oryginał Wink Mi elegant się podoba taki jak go zrobiła fabryka Very Happy
Będzie czerwony, może dostanie jakiś beżowy środek i alu, ale wtedy będzie też miał drugi fabryczny środek na podmiankę.
To jest jednak jak na razie zbyt odległe by coś więcej powiedzieć. Teraz na tapecie jest rozbiórka i blacharz Wink

v max96 napisał:
n coś mi się zdaje że pojawi się kolejny odpicowany malec
ale ogólnie to i tak jest spoko nawet nie zgnity za bardzo

v max96 mam nadzieję Very Happy
Faktycznie nie jest zbytnio zgnity. Oczywiście progi do wymiany Wink nie wiem tylko co z podłogą. Cała jest zawalona konserwacją i nie widać czy pod tym bitexem nie ma jakiś ognisk korozji, dlatego chcę całą nową podłogę wstawić, tylko musi blacharz mnie przekonać, że mi malucha nie złamie przy wymianie Mr. Green

Takie coś chcę wstawić:
Powrót do góry
fiatcik (Łódź)

Member
Member
Organizator Manu'12

1986 Fiat 126p E

PostWysłany: Sro 09 Lis, 11 20:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Spróbuj zerwać trochę tego zabezpieczenia to się przekonasz. Jak i tak masz plany na wymianę to nic nie stracisz Razz A może okaże się że wcale nie potrzebna jest wymiana całości.

I jestem za zachowaniem oryginału, już za dużo jest przeróbek, niech chociaż kilka będzie oryginalnych Mr. Green

Naklejki do Malca i nie tylko:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=12864163
Very Happy

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/75689
Powrót do góry
Galerianek

Member
Member
Organizator Manu'12
Ostrzeżeń: 2

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sro 09 Lis, 11 20:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pewnie jak ja lubie jak ktoś Eleganty ratuje naprawde sam uważam że jest piękny jego sylwetka gładziutka taka XD taka świeża XD
Powrót do góry
metaltymek (Kady)

Pochwał: 2

PostWysłany: Sro 09 Lis, 11 20:40    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Primi napisał:
dokonałem impulsowego zakupu na parkingu Tesco

można rzec, że to maluch z tesco (chociaż lepiej by brzmiało z biedronki) Very Happy

Powrót do góry
Primi

PostWysłany: Sro 09 Lis, 11 20:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

fiatcik napisał:
I jestem za zachowaniem oryginału, już za dużo jest przeróbek, niech chociaż kilka będzie oryginalnych
O to to Mr. Green

Galerianek napisał:
jest piękny jego sylwetka gładziutka taka
Mr. Green Mr. Green Galerianek zgadzam się Wink
Powrót do góry
Galerianek

Member
Member
Organizator Manu'12
Ostrzeżeń: 2

1997 Fiat 126p ELX

PostWysłany: Sro 09 Lis, 11 21:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A poza tym każdy traktuje te eleganty jak szmatławce (mówie o właścicielach starszych sprzętów) a za pare lat będzie o nie trudniej niż o ST czy FL Wink
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member
Pochwał: 5

PostWysłany: Sro 09 Lis, 11 21:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Galerianek napisał:
A poza tym każdy traktuje te eleganty jak szmatławce (mówie o właścicielach starszych sprzętów) a za pare lat będzie o nie trudniej niż o ST czy FL Wink

Najpierw muszą przetrwać te parę lat, i nie zgnić XD

Future Member
Future Member
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: Sro 09 Lis, 11 21:50    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jak chcesz robic remont blach i wymiane nich to wymienij a nie łataj bo 1 zrobisz a dobrze i masz spokój na kilka lat
Powrót do góry
Primi

PostWysłany: Czw 10 Lis, 11 8:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Adrian. napisał:
Galerianek napisał:

Najpierw muszą przetrwać te parę lat, i nie zgnić XD
No właśnie dlatego go reanimuję.
Za 10-20 lat zdrowe eleganty będą w cenie Mr. Green

EDIT 06.12.2011
No i się właśnie dowiedziałem, że blacharz, który miał się zająć malaczem nie podejmie się teraz naprawy
Sad
Na pocieszenie odebrałem paczkę z nowymi gadżetami Mr. Green
Pas przedni:

Maska:

Progi:

Trochę drobiazgów:

No i najważniejsze Twisted Evil

Jeżeli jest tutaj ktoś z 3city kto mógłby polecić blacharza najlepiej z okolic Gdyni / Chwaszczyna to poproszę o info na PW Wink
Powrót do góry
tuner564

PostWysłany: Sro 25 Sty, 12 22:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Super elegant mały przebieg to i z blachą jest w miarę. W dodatku to jeden z pierwszych, ale widać że garażowany, to praktycznie mało co był. A co do remontu to powodzenia życzę, będę obserwował i trzymał kciuki. Co do tej podłogi zerwij cała konserwacje i zobacz co się tam kryje lepiej załatać jak jest w miarę zdrowo bo co oryginał to oryginał. Taka oryginalna załatana podłoga (oczywiście dobrze zabezpieczona) przeżyje tą nową podłogę (to tzw. rzemieślnicze gówno). A co do tego czy el przetrwa to przetrwa jak będzie mniej takich Łebków co pierdolą że eleganta się nie remontuje, i jak zaczną dbać o nie i je doceniać. Bo w hierarchii jest zaraz po st Wink
Powrót do góry
Primi

PostWysłany: Sro 25 Sty, 12 22:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Maluszek się właśnie robi Very Happy Ma już wstawione progi i przedni pas, a przyszłym tygodniu powinna być już podłoga zrobiona.
Wyszło jeszcze parę tematów i blacharz ma co robić, ale mi się nie spieszy Wink

W marcu powinien być już polakierowany i zaczniemy powoli go składać Very Happy
Powrót do góry
Jasiek_prl (Zakopane)

PostWysłany: Sro 25 Sty, 12 23:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Bardzo mile były by widziane zdjęcia z prac Cool
Powrót do góry
Primi

PostWysłany: Sro 25 Sty, 12 23:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zdjęcia będą, ale później Neutral
Blacharz robi fotki, a ja jestem 400km od domu i tylko na weekendy wracam Crying or Very sad
Jak skończy robotę to zgram zdjęcia i wkleję na forum Wink
Powrót do góry
Stasiu126p (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 11

1989 Fiat 126p FL

PostWysłany: Sro 25 Sty, 12 23:34    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

fajnie że masz taki zapał i chcesz go robić Smile popieram takie zabawy Smile

Dziadek By Stasiu na kanale x)
Urwis Evolution III never done Razz
Powrót do góry
metalzkudowy (Kudowa Zdrój)

PostWysłany: Sob 28 Sty, 12 22:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

też swojego tak odpicuje. Eleganty są spoko. A gdzie zamawiałeś części blacharskie?

http://www.terytorium126p.pl/forum/malczik-126-elx-98-bo-musi-byc-elegant-cko-t8343.html
Powrót do góry
Primi

PostWysłany: Nie 29 Sty, 12 12:22    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

metalzkudowy napisał:
A gdzie zamawiałeś części blacharskie?
Większość na allegro, jakieś drobne elementy mój blacharz kupił samodzielnie bo np. progi wew miały trochę inny profil Rolling Eyes
Ja gołym okiem nie widziałem różnicy, ale blacharz twierdził, że się różniły to dokupił.

W marcu lakierujemy i powoli składamy Cool
W tym tygodniu silnik idzie na "mały" przegląd. Muszę jeszcze dokupić trochę części i mam nadzieję, że na lato będzie malacz gotowy Very Happy

Jeszcze parę zdjęć Wink

Ostatnie zdjęcie zrobione przed domem Wink

Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member
Pochwał: 5

PostWysłany: Nie 29 Sty, 12 13:38    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Fajnie że są ludzie którzy ratują eleganty Wink A tak z ciekawości, to z kąd jesteś ?

PostWysłany: Nie 29 Sty, 12 14:01    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Adrian. napisał:
Fajnie że są ludzie którzy ratują eleganty Wink A tak z ciekawości, to z kąd jesteś ?
Okolice Gdyni Wink
Powrót do góry
DryGi

PostWysłany: Nie 29 Sty, 12 14:55    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Będzie na pewno super. Widać, że zapowiada się remont z prawdziwego zdarzenia Smile. Życzę powodzenia w pracach.
A co do właścicieli Elegantów. Poczekajcie jeszcze trochę czasu. Nie zapominajcie, że jeszcze kilka lat temu ST-ki i FL-e także były traktowane przez niektórych pajaców jako auta nie warte remontu. Już niedługo i na EL-e przyjdzie czas Very Happy.
Maluch to maluch i każdy zasługuje na jeszcze jedną szansę Mr. Green Mr. Green
Powrót do góry
BOLEKlodz (Łódź)

Pochwał: 2

PostWysłany: Pon 30 Sty, 12 22:37    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

tuner564 napisał:
(...)pierdolą że eleganta się nie remontuje, i jak zaczną dbać o nie i je doceniać. Bo w hierarchii jest zaraz po st

Ciekawy jestem o jaką hierarchię chodzi.
Chociaż lepiej Brat nie mówić ile ten Fiat ma koni.
- O.S.T.R.
Powrót do góry
metalzkudowy (Kudowa Zdrój)

PostWysłany: Wto 31 Sty, 12 20:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja mam eleganta i nie narzekam Very Happy

http://www.terytorium126p.pl/forum/malczik-126-elx-98-bo-musi-byc-elegant-cko-t8343.html
Powrót do góry
Primi

PostWysłany: Czw 02 Lut, 12 16:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj był Mikołaj tzn Pan kurier Very Happy Cool

Mały zestaw hamulcowy Wink

Coś dla silniczka i nie tylko,

oraz trochę linek Smile

cdn
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Teraz My! Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński