Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p

Do otwarcia sezonu w Łodzi pozostało

Ciężko Pali 126p
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika
Autor Wiadomość
fiat126pknightrider (Kielce)

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 17:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Szeregowo i juz, proponuje wlaczyc jeszcze radio i swiatla na 24v :d nie zbyt madre rozwiazanie. Odlacz rozrusznik i sprawdz czy napiecie dochodzi takie jak jest na akumulatorze, sprawdz tez spadek napiecia podczas rozruchu to tak na poczatek. Jak ci zaplali to sprawdz czy na goracym silniku tez tak jest, albo wstaw do garazu cieplego.
Powrót do góry
Pro100wnik

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 17:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ale jak cieply to normalnie zapala
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member
Pochwał: 5

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 18:29    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tu brakuje tematu na dzbana miesiąca Sad

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 18:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To wygląda na to, że olej zbyt gęsty przy tak niskiej temperaturze.
Powrót do góry
rybagosc

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 19:09    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja miałem podobny objaw jak wymieniłem tulejki w rozruszniku to zaczął kręcić 2xszybciej, może ten twój rozrusznik to jakaś lipa jest
Powrót do góry

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 19:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Możliwe, ale na ciepłym dobrze kręci, choć na mrozie też powinien skoro mój daje rade i to bez większego wysiłku.
Powrót do góry
BOLEKlodz (Łódź)

Pochwał: 2

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 19:18    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pro100wnik napisał:
ojciec coś jakoś dwa aku brał i 24V

Rozjebałeś mnie "elektryku" Crazy . Łącząc 2 akumulatory o napięciu 12V nie robi się 24V
Chociaż lepiej Brat nie mówić ile ten Fiat ma koni.
- O.S.T.R.
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 19:20    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

BOLEKlodz co Wy na zrobienie ankiety na dzbana miesiąca ? Lol

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 19:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

BOLEKlodz napisał:
Pro100wnik napisał:
ojciec coś jakoś dwa aku brał i 24V

Rozjebałeś mnie "elektryku" Crazy . Łącząc 2 akumulatory o napięciu 12V nie robi się 24V

Jak nie jak tak, łączysz szeregowo i już masz 24V, takie rozwiązanie jest stosowane w samochodach ciężarowych. Rolling Eyes
Powrót do góry
rybagosc

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 19:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mój jak stał w ciepłym to tez dobrze kręcił ja stawiam na rozrusznik
Powrót do góry
Pro100wnik

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 20:13    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jutro wkładam inny , i dodam że bez zapłonu kręci jakoś prawie jak normalnie, a z zapłonem, sami wiecie Very Happy
Powrót do góry
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Organizator Manu'12
Pochwał: 8

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 20:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

BOLEKlodz sie nie unosimy jak się nie znamy.... Rolling Eyes

Pochwał: 2

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 21:07    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A to w takim razie zwracam honor Embarassed . Człowiek się trzeci rok uczy mechatroniki, a i tak wszystkiego nie wie. W pierwszej klasie miałem o łączeniu szeregowym i równoległym, ale tylko odbiorników. Nawet stary zeszyt przejrzałem. Nie pomyślałem o łączeniu szeregowym, bo równolegle jest łatwiej połączyć. Jeszcze raz przyznaję: mój błąd.
Chociaż lepiej Brat nie mówić ile ten Fiat ma koni.
- O.S.T.R.
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 21:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To słabo Cię w tej szkole uczyli. Na podstawach elektrotechniki takie rzeczy są na pierwszych lekcjach. Nawet akumulator samochodowy, który to ma 12V składa się z 6 ogniw, które mają po 2V i są ze sobą połączone szeregowo.

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 23:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Heh odeszliśmy od tematu a Malczan Wila nadal nie pali jak powinien. Prądy są, bo jest nowa bateria. 2 rozruszniki testowane i d...., Zapłon ok, kable ok, świece ok, olej ok i nadal nic.
Powiedzcie mi czy może to być uszkodzenie kabla głównego Aku-rozuch. i jakieś przebicia na nim ? Wilu twierdzi, że nie, bo malczan by się zapalił, a ja pamiętam że kiedyś w moim starym FL wymiana tego kabla pomogła.
Powrót do góry

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 23:25    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Przedbicia to nie ma bo tam jest male
napiecie, ale moze byc zasniedzialy na stykach. Zapalil? Szansa zerowa - jak trafirnie w "totolotka" :d
Powrót do góry
ikarus280 (Łódź)

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 23:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Podłącz go pod 380V i napewno będzie latał i ty przy okazji też,jakiś czas Razz
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Wto 07 Lut, 12 23:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jaki masz olej wlany ?

PostWysłany: Sro 08 Lut, 12 0:11    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pewnie jakiś opałowy i zdziwiony że nie kręci :PAlbo kupiłeś o za dużej pojemności akumulator.też tak miałem jak wkładałem dobry akumulator z trabanta.ledwo co elektromagnes chodził a na 40ah jest git.
Powrót do góry
wilu105

PostWysłany: Sro 08 Lut, 12 10:49    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kupiona jest nowa 40. Dziś wymieniłem stacyjkę i to samo. Teraz wymienię olej na półsyntetyczny. Zobaczę jutro rano. A co do podłączania pod 24v czy 380v to swojego podłącz i uziem siebie ku..m do żelaza.
Powrót do góry
Mroziu126p (Wrocław)

Pochwał: 3

PostWysłany: Sro 08 Lut, 12 11:16    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wilu105 napisał:
Kupiona jest nowa 40. Dziś wymieniłem stacyjkę i to samo. Teraz wymienię olej na półsyntetyczny. Zobaczę jutro rano. A co do podłączania pod 24v czy 380v to swojego podłącz i uziem siebie ku..m do żelaza.

jaki masz przebieg w malcu? Ja przy duzych przebiegach 80kkm i wiecej nie polecam wlewania olejów syntetycznych lub pół Wink
wilu105

PostWysłany: Sro 08 Lut, 12 11:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nic jemu nie będzie. Silnik jest ok a i tak na wiosnę będzie rozbierany i na nowo uszczelniany. A tulejki w rozruszniku są ok bo dałem rozrusznik do elektryka samochodowego i powiedział że jest ok i nie ma się do czego doczepić. Styki poprawione, masy poprawione, nowe klemy prawie nowa stacyjka. A teraz ide wymienić olej.
Powrót do góry
Keen

PostWysłany: Sro 08 Lut, 12 13:26    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Myślałem że wczoraj wymieniłeś - w końcu żukietę nawet odpaliłeś żeby jechać go kupić.
Powrót do góry
wilu105

PostWysłany: Sro 08 Lut, 12 16:57    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Panowie olej wymieniony i to nie to. Wiecie co było?? Doszedłem do tego. Zapłon był za wczesny. Jak zdjąłem pierwszą fajkę ze świecy i patrzyłem na iskrę kręcąc za koło alternatora to silnik załapał do tylu. Ustawiłem zapłon i teraz maszynka dostała skrzydeł i prawie sama zapala tylko dotknę kluczyk. Rakieta a nie malczan Cool
Powrót do góry
Adrian. (Śliwice)

Future Member
Future Member

PostWysłany: Sro 08 Lut, 12 17:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jak niby zapłon, skoro masz strupoganta Surprised
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> Mechanika Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński