Ogólnopolski Klub Fiata 126p Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p
Ogólnopolski Klub Fiata 126p

Do otwarcia sezonu w Łodzi pozostało

Cały czas pod górkę?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> SWAP Center
Autor Wiadomość
Kret

PostWysłany: Pią 16 Gru, 11 18:41    Temat postu: Cały czas pod górkę? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeśli pozwolicie będę tu zamieszczał spostrzeżenia swoje podczas swapu silnika fiata 126p na silnik fiata uno 1.0 i.e. (146 D8.000) w mojej trajce.
A więc zacznę od tego że silnik maluszkowy jest naprawdę wdzięcznym silnikiem do własnej twórczości garażowej ale niestety zawsze z czasem przychodzi człowiekowi do głowy by coś zmienić i właśnie to zmotywowało mnie do swapa. Nie chcąc zmieniać skrzyni biegów postanowiłem włożyć w ramę silnik typu Fire. Zakupiłem więc kompletny silnik z okablowaniem, nie wiem czy dobrze zrobiłem ale zdecydowałem się na silnik z układem wtryskowym jednopunktowym Bosch Mono-Jetronic i komputerem sterującym Bosch 0280 000 710.
Po rozebraniu silnika, wymalowaniu bloku i wy szkiełkowaniu głowicy nastąpił jego ponowny montaż wszystko szło pięknie do czasu gdy zamówiłem uszczelniacze i tu zaczęły się kłopoty gdyż mój silnik to jest jeden z końcowej produkcji z 2002r i nic nie pasuje od starszych równoległych modeli tego silnika. I tak koło paska rozrządu wału korbowego pomimo identycznego numeru katalogowego nie jest takie same ( O 0,2mm średnica wewnętrzna otworu obsadczego na wał jest u mnie większa) poza tym otwór pod śrubę przykręcającą te koło jest również inny tym razem mniejszy. I to na razie nie koniec przygody z silnikiem Fiata dziś już prawie wyszedłem z siebie gdy przyszło mi zakładać nowe koło zamachowe, bo oczywiście jak wszyscy wiemy należy wymienić tarczę i docisk od 0,9 bo inaczej nie będzie nam pasowała średnica łożyska oporowego które jest w oryginalnej skrzyni Maluszka. A dlaczego postanowiłem wymienić koło zamachowe już tłumacze, po prostu nie było możliwości do fabrycznego koła zastosować drugiego ( od 0,9 lub starszej wersji 1,0) docisku (inny rozstaw otworów i kołków montażowych) co by wymusiło nawiercanie nowych otworów i wywarzanie koła i dlatego chciałem założyć koło zamachowe od starszej wersji silnika 1.0 gdzie docisk i tarcza idealnie pasują do skrzyni maluszka, ale niestety!!! otwór centrujący w kole pasuje tylko nie pasują otwory na śruby do jego przykręcenia są co do oryginału za nisko wywiercone o 1,5mm co będzie wymuszało zrobienia "elipsy" w celu przykręcenia koła do wału.
Dobra się wyżaliłem na razie Wink jak macie jakiś pomysł to się polecam i proszę bez głupot.
Powrót do góry
morrek (Łódź)

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Sob 17 Gru, 11 0:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy był to dobry pomysł na bosh'owski komputer, po drugi enie lepiej było zmienić samego docisku i tarczy?

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Sob 17 Gru, 11 3:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

morrek napisał:
po drugi enie lepiej było zmienić samego docisku i tarczy?

Przecież napisał:

Kret napisał:
A dlaczego postanowiłem wymienić koło zamachowe już tłumacze, po prostu nie było możliwości do fabrycznego koła zastosować drugiego ( od 0,9 lub starszej wersji 1,0) docisku (inny rozstaw otworów i kołków montażowych) co by wymusiło nawiercanie nowych otworów i wywarzanie koła i dlatego chciałem założyć koło zamachowe od starszej wersji silnika 1.0 gdzie docisk i tarcza idealnie pasują do skrzyni maluszka, ale niestety!!!

Member
Member
Moderator
Organizator Manu'12
Pochwał: 17

1991 Fiat 126p SWAP

PostWysłany: Nie 18 Gru, 11 1:36    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Sorry moja nieuwaga. Z drugiej trony jest chyba łatwiej dopasować drugi docisk niż rozwiercać (tego bym nie robił) otwory koła zamachowego w miejscu mocowania wału....

http://www.polskajazda.pl/Samochody/Fiat/126/98711
XD Very Happy
Powrót do góry
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Member
Member
Moderator
Pochwał: 6

1988 Fiat 126p FL

PostWysłany: Nie 18 Gru, 11 2:23    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

morrek napisał:
Sorry moja nieuwaga.

Wybaczam!

Laughing

Ja bym po prostu pozbył się tego silnika i poszukał starszego. Tym bardziej, że silniki uno jakieś mega drogie nie są. Szkoda psuć sobie nerwów na modzenie, skoro w starszych silnikach wszystko powiedzmy że pasuje jak trzeba.

PostWysłany: Pią 27 Sty, 12 17:10    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak to mówią czas jest najlepszym doradcą, człowiek wiele spraw przemyślał, trochę w warsztacie posiedział i jest dobrze. Koło zamachowe zostało dopasowane tulejka w wale wymieniona ( dla zainteresowanych jeśli szukacie tulejki to na Allegro dostaniecie za niecałe 2zł " TULEJKA ROZRUSZNIKA MARELLI 12x16x16.9mm" pasuje idealnie bez żadnej poprawki ) Poza tym wreszcie skończyłem swoją flanszę, niestety nikt nie piszę ale każda flansza nie będzie dochodziła do bloku silnika a spytacie się dla czego bo po prostu z tyłu bloku jest Brok ( zaślepka kanału chłodzenia co wymusza wyszlifowanie w flanszy podcięcia dla tej zaślepki co widać na ostatnim zdjęciu poza tym wygląda pięknie, zresztą sami oceńcie:

Uploaded with ImageShack.us

po za tym okazało się że rozruszników też jest kilka rodzaj i nie każdy pasuje do mojej flanszy ale temat został ogarnięty i tak powoli szykuję się do wsadzenia silnika do traji ale to jeszcze trochę Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Terytorium 126p -> SWAP Center Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Mapa forum / Forum map

Prezenty na wieczór panieński