| Autor |
Wiadomość |
Hayabit (Kraków)
![]() Pochwał: 1
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 17:51 Temat postu: Audio - 4 głośniki + Sub - PROBLEM |
|
|
Witam
Chłopaki mam problem, otóż chciałbym w swoim Parchu zamontować audio, zestaw ma wyglądać tak:
2 tweetery, 2 średnio-tonowe i do tego sub, o taki: http://allegro.pl/mercedes-w211-e-klasa-glosnik-tyl-w-polke-e-klasa-i1916746738.html . Nie mam tylko radia, moje pytanie brzmi, jakie radio muszę kupić żeby ten zestaw uruchomić, dodam że zależy mi tylko na wyjśćiu aux gdyż podpinałbym pod to mp3 z wyjścia Chinch(RCA) do radia tak samo przez Chinch albo jakoś inaczej.
Pozdrawiam i czekam na jakieś info  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Harnas (Zgorzelec/ Goerlitz / Raeckelwitz)

Pochwał: 22
1997 Fiat 126p ELX
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 18:03 Temat postu: |
|
|
T0 nie jest sub to raz. Dwa subwoofer podpina sie do wzmacniacza a ten przez kable RCA do radia.
| Hayabit napisał: | odam że zależy mi tylko na wyjśćiu aux gdyż podpinałbym pod to mp3 z wyjścia Chinch(RCA) do radia tak samo przez Chinch albo jakoś inaczej.
|
Tego nie rozumiem...
Wyjscie AUX to jedno a RCA to drugie... _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Świercu (Uć)

|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 18:04 Temat postu: |
|
|
Wejście Aux w Radiach to nie Chinch tylko MiniJack 3.5mm... _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hayabit (Kraków)
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
arek (Łódź)

Pochwał: 20
1989 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 18:10 Temat postu: |
|
|
samo radio nie będzie w stanie rozbujać tego głośnika _________________
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hayabit (Kraków)
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 18:12 Temat postu: |
|
|
| Czyli lepiej kupić sam wzmacniacz i dopiero do niego podłączyć głośniki i mp3? A jak mocne musiało by być radnio żęby go rozbujać? Chodzi głównie o koszta. |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

1997 Fiat 126p ELX
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 18:14 Temat postu: |
|
|
Hayabit, glosnika nie podpina sie przez RCA do radia. Pisze Ci: do RCA podpinasz wzmacniacz a do wzmacniacza dopiero glosnik niskotonowy.
Pomijajac juz fakt, ze ten kaseciak nie ma AUX...
Czyli:
Szukasz radia z wyjsciem AUX i jedna para RCA, kupujesz wzmacniacz, kupujesz subwoofer, kupujesz kable RCA, kupujesz kable zasilajace, kupujesz kable glosnikowe (jezeli nie masz), montujesz.
)Przodu nie opisuje bo podpiecie glosnikow do radia to nic trudnego. _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hayabit (Kraków)
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 18:17 Temat postu: |
|
|
A nie mogę podłączyć od razu do wzmacniacza wszystkich głośników ?
a do RCA we wzmacniaczu MP3? |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

1997 Fiat 126p ELX
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 18:20 Temat postu: |
|
|
| Hayabit napisał: | | A nie mogę podłączyć od razu do wzmacniacza wszystkich głośników ? |
Mozesz. Do wzmacniacza 4 kanalowego podepniesz subwoofer na dwa kanaly w mostku i 2 kanaly zostana na srednio-nisko tonowe.
| Cytat: | | a do RCA we wzmacniaczu MP3? |
Mp3 tylko do radia Do RCA to se ne da...
RCA wysylaja sygnal do wzmacniacza i sa 2 wiec ciekawy jestem jakbys je wsadzil w mp3 (juz pomijajac fakt, ze chyba srednica otworu jest zbyt mala). _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hayabit (Kraków)
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 18:24 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | RCA wysylaja sygnal do wzmacniacza i sa 2 wiec ciekawy jestem jakbys je wsadzil w mp3 (juz pomijajac fakt, ze chyba srednica otworu jest zbyt mala). |
Ale jest coś takiego jak RCA->to jacka, ale pomijając ten fakt, mam MP3 które ma wyjście chinch dlatego pytam  |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

1997 Fiat 126p ELX
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 18:26 Temat postu: |
|
|
ok, adapter. To wtedy jak podepniesz wzmaka jak zajmiesz wyjsca RCA mp3 ?  _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hayabit (Kraków)
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
v max96 (cieszyn)
 Pochwał: 3
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 18:36 Temat postu: |
|
|
| coś podejrzewam że za słaby jest ten wzmak |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hayabit (Kraków)
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotrekwielki (Łódź, Przysucha)

Pochwał: 8
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 20:35 Temat postu: |
|
|
| Świercu napisał: | | Wejście Aux w Radiach to nie Chinch tylko MiniJack 3.5mm... |
Jack to jack a cinch to cinch (inaczej RCA), są to po prostu nazwy złączek. Ja w radiu mam AUX pod cinche (RCA)
że tak wtrącę
| Harnas napisał: | | Wyjscie AUX to jedno a RCA to drugie.. |
Buł szit... jest to prawdą tylko wtedy, gdy aux jest na innym złączu niż cinch, tudzież RCA (jedno i to samo) _________________ MAŁY, ALE WARIAT |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
arek (Łódź)

Pochwał: 20
1989 Fiat 126p SWAP
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 21:04 Temat postu: |
|
|
I tym pomyślnym akcentem wątpliwości co do aux zostały rozwiane- _________________
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kaszlak_maniak (3miasto/Żelistrzewo)

Pochwał: 6
1988 Fiat 126p FL
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 21:19 Temat postu: |
|
|
| Harnas napisał: | | T0 nie jest sub to raz. |
A co to jest jak nie subwoofer? _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

1997 Fiat 126p ELX
|
Wysłany: Wto 29 Lis, 11 21:21 Temat postu: |
|
|
| Hayabit napisał: |
Dobra, to robię tak że kupuję wzmaka 4 kanałowego, do niego podpinam te cztery głośniki + plus ten nisko tonowy i do wejścia RCA we wzmaku podpinam mp3 przez RCA Wink Cool Jupi! |
Pod 4 kanaly nie podpina sie 4 glosnikow i suba tylko 2 glosniki srednionisko tonowe i subwoofer - pisalem Ci przeciez.
Na subwoofer i 4 glosniki powinny byc 2 wzmacniacze LUB glosniki bezposrednio pod radiu i subwoofer pod wzmacniacz 2 kanalowy w mostku/monoblock
To przeciez jest dwukanalowka ? W mostku maly subik pociagnie bez problemu.
| piotrekwielki napisał: | | Buł szit... jest to prawdą tylko wtedy, gdy aux jest na innym złączu niż cinch, tudzież RCA (jedno i to samo) |
No w sumie RCA to wyscie sygnalowe tak samo jak na AUX ale najczesciej aux nie ma w radiu a w RCA wpina sie wzmacniacz a nie mp3. _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro 30 Lis, 11 0:13 Temat postu: |
|
|
| Harnas napisał: | | No w sumie RCA to wyscie sygnalowe tak samo jak na AUX ale najczesciej aux nie ma w radiu a w RCA wpina sie wzmacniacz a nie mp3. |
nie jest to okreslenie wyjścia syg, lecz ...jest to rodzaj wtyku/gniazda, kupujesz kable rca to jack, rca to rca, itd.
a złącze używane jest praktycznie tylko w audio, lecz możesz nim podłączyć równie dobrze drukarke, jeżeli masz przy niej takie wejście  _________________ MAŁY, ALE WARIAT |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hayabit (Kraków)
|
Wysłany: Sro 30 Lis, 11 20:23 Temat postu: |
|
|
Okej chłopaki, czyli wychodzi na to że muszę kupić radio i wzmaka, do radia podłączyć średnio i wysoko a już do wzmaka ten niskotonowiec z merca. Dobra, to pierwsze będzie radio żęby to jakoś już grało.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro 30 Lis, 11 20:47 Temat postu: |
|
|
teoretycznie tak. Tak właśnie większość postępuje i jest to prawidłowa koncepcja. Praktycznie ten głośnik nie potrzebuje wzmaka...no ale mozesz się pobawić _________________ MAŁY, ALE WARIAT |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

1997 Fiat 126p ELX
|
Wysłany: Czw 01 Gru, 11 10:41 Temat postu: |
|
|
Ty jestes pewny, ze to jest niskotonowy ??? Wyglada na zwykly. _________________
 |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hayabit (Kraków)
|
Wysłany: Czw 01 Gru, 11 13:34 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Ty jestes pewny, ze to jest niskotonowy ??? Wyglada na zwykly. |
Tak, jestem pewny, on pochodzi z zestawu mojego wujka z Mercedesa W211, oryginalnie właśnie ma ten merc 4 średnio, 4 tweety i ten z tyłu niskotonowiec.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|